- Advertisement -

Zaključak Sigurnosne konferencije u Minhenu: ISIL je poražen

Preporučujemo

Završena je trodnevna Sigurnosna konferencija u Minhenu, zaključnim govorom predsjedavajućeg Wolfganga Ischingera.

– Ono što zabrinjava jesu opasnosti zbog nuklearnog naoružanja i ono što nam se ne sviđa je derogiranje kontrolnih mehanizama nuklearnog programa – zaključio je Ischinger uz poziv svim nadležnim da već od sutra počnu raditi na tome da se vide poboljšanja do naredne Konferencije 2019. godine, prenosi NAP.

Na istoj bini su sjedili predstavnici zemalja koje su učestvovale u operacijama u Siriji.

U ime Turske, prisustvovao je šef diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu, Aleksej Pushkov, iz ruske Dume, bivši državni sekretar SAD-a John Kerry, ali i predstavnik Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit. Možda se očekivalo da će na panelu biti oprečnih stavova ili teških riječi, ali se to nije dogodilo.

Najviše su govorili predstavnici Rusije i SAD-a, koji su se saglasili je potrebno zajedništvo u borbi protiv terorizma.

Pushkov je rekao da ne poriče da je Rusija imala presudnu ulogu u borbi protiv ISIL-a, ali da je ona intervenirala iz zraka, što je imalo vrlo važnu ulogu. Također je pohvalio Asadov režim ističući da je stabilizirajući faktor.

John Kerry je priznao da sve ove zemlje (SAD, Rusija, Turska, arapske zemlje) imaju vojni interes u Siriji, kao i da je potrebno zajedničko djelovanje protiv terorizma na tom području.

Predstavnik Arapske lige konstatirao je da se ISIL u Siriji poražen.

Na Minhenskoj konferenciji učestvovalo je 30 šefova država ili Vlada i oko 80 ministara vanjskih poslova i odbrane. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...