Zaključci današnjeg sastanka: Srce reforme je Zakon o PIO, natalitet u padu, problem utjecaj poreza na dohodak na budžete kantona

Preporučujemo

Premijer FBiH Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas u Sarajevu sastanak s dužnosnicima vlada kantona.

Novalić je istaknuo da su najviše pažnje obratili na finansijske efekte reformske agende, te da su pojasnili moguće efekte dva ključna zakona.

- -

“Najveće poremećaje, odnosno srce reforme, imaju Zakon o PIO-u, o poreskom dohotku i poreskoj politici. Glavna tema reformi koje radimo je bilo zapošljavanje”, rekao je Novalić na konferenciji za medije nakon sastanka.

Novalić je rekao kako je u svim kantonima povećan broj zaposlenih osoba, ali najviše u Tuzlanskom kantonu, te kako je najviše ljudi zaposleno mimo javnog sektora.

Također, rekao je kako se broj zaposlenih u javnom sektoru smanjio – 41.000, 1.100 u zdravstvu, te kako je školstvo ostao isti.

- -

Na sastanku su razgovarali i o brzim cestama.

Premijer Novalić je naglasio kako će se graditi dvije trase puta Sarajevo-Beograd, ali kako će se odvojeno od toga graditi brza cesta iz Sarajeva prema Goraždu.

Milićević je istaknula kako se na današnjem sastanku pokazala potreba za organiziranjem ovakvih sastanaka u budućnosti.

“Danas smo htjeli poručiti našim kantonima da je fiskalna politika u nadležnosti FBiH, ali da se one odnose na materijalno jačanje kantona, te kako će se u budućnosti zajednički dogovarati”, rekla je Milićević te je dodala kako su pred njima dva važna zakona.

Drljača je rekao kako je jedna od ključnih tema bila i reforma tržišta rada, piše radiosarajevo.ba.

“Donijet je Zakon o radu, potrebno je da dva doma usaglase tekst zakona. Donesen je i Zakon o štrajku, reprezentativnosti”, rekao je Drljača navodeći kako se radi i na izradi strategije zapošljavanja.

Premijer Zapadnohercegovačkog kantona Zdenko Ćosić rekao je kako su izražene bojazni vezane za donošenje zakona o poreskom dohotku, te očekuje da će sa niže razine biti mogućih prijedloga za doradu zakona.

“Kada je u pitanju regionalizacija cesta nakon uvođenja akciza bilo je prijedloga da se preuzme već postojeći zakon o preraspodjeli akciza, sa čim se ja slažem”, rekao je Ćosić.

Ćosić je pokazao da je u ZHK porastao broj zaposlenih u školstvu, dok je broj učenika manji nego prethodnih godina. U ovom kantonu uvedeni su asistenti za djecu s poteškoćama u razvoju.

Također, Ćosić je rekao kako podaci pokazuju da veliki broj bh. građana odlazi u inozemstvo, što utječe i na podatke o zapošljavanju.

Premijer KS-a Konaković je izrazio zadovoljstvo što su razgovarali o dvije teme za koje je rekao da se već osjete kroz promjene koje se vide u kantonima.

Konaković je istakao da postoji bojazan kako će se kapital reflektirati na zdravstvene fondove i službe za zapošljavanje, ali da podržavaju rad vlade, te je rekao kako je moguće i da dođe do eventualnih smanjenja novca koji ide u određen fondove.

Također, rekao je kako se na sastanku razgovaralo o oporezivanju igara na sreću.

Iznesen je prijedlog da se daju dodatna sredstva za one koje planiraju treće i četvrto dijete kako bi se povećao natalitet u BiH, s obzirom da su podaci pokazali kako se rađa sve manje djece.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je rekao kako su dali punu podršku Vladi za provođenje reformske agende, te kako je istakao da se osjeti napredak, ali je također izrazio bojazan da li će porez na dohodak utjecati na budžete kantona.

Zakon o doprinosima smatra bitnim, ali je naveo kako se također boji da će biti ugroženi prihodi za zdravstveni fond, saglasno sa ostalim premijerima.

Najnovije

Teslić: Radnik poginuo prilikom popravke radne mašine

Radnik firme ”Еlgrad” D.P. (58) iz Teslića poginuo je rano jutros kada su ga prilikom popravke radne mašine priklještili...