Zakon o oružju i municiji: Zabranjuje se nabavka mina, vojnih projektila, prigušivača…

Preporučujemo

 Od danas je počela primjena novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, a koji  je objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj 1/18, prenio je NAP.

Osnovni razlog za donošenje novog Zakona bio je usklađivanje sa međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiri ključna pitanja i to definicije, kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju te kaznenih odredbi.

- -

Novim Zakonom, između ostalog, propisana je legalizacija oružja, kategorije oružja, uvjeti za nabavljanje, držanje, nošenje i oduzimanje oružja, potrebne isprave za oružje i municiju…

Odredbama novog Zakona lica koja posjeduju oružje kategorije B, a nemaju isprave o oružju i isto nisu prema ranije važećim propisima registrovali, bez obaveze dokazivanja porijekla oružja, dužni su najkasnije do 31.12.2018. godine podnijeti zahtjev za izdavanje isprave o oružju. Ukoliko podnosilac zahtjeva ne ispunjava uslove propisane Zakonom ili se oružje potražuje od nadležnih organa ili je već registrovano, isto se neće legalizirati.

Zakon propisuje i da ne trebate dozvolu za nabavku sprejeva i električnih paralizatora, hladnog oružja. Zabranjeno je nabavljati oružje i municiju iz kategorije A: minsko-eksplozivna sredstva, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, lanseri i bacači, automatsko vatreno oružje, vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima tako da izgleda kao neki drugi predmet, municija s probojnim, eksplozivnim, obilježavajućim ili zapaljivim projektilima, te projektili za takvu municiju, municija za pištolje i revolvere s projektilom koji ima ekspanzijski učinak i projektili za takvu municiju osim municije za lov ili sportsko streljaštvo za lica kojima je dozvoljeno da koriste to oružje, sve vrste oružja s integralnim prigušivačima, prigušivači namijenjeni oružju i dijelovi za prigušivače, oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet oružjem, poluautomatsko vatreno oružje za civilnu upotrebu, koje po svom autentičnom izgledu odgovara automatskom oružju, osim oružja za lov i sportsko streljaštvo, ostalo vatreno oružje koje nije obuhvaćeno kategorijama B, C ili D i posebna oprema za vatreno oružje.

Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije može pročitati na stranici MUP KS.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...