Zaostavština rahmetlije Agana Hodžića: Konvoj humanitarne pomoći krenuo ka Rogatici

Preporučujemo

Iz Narodne kuhinje Stari Grad na Baščaršiji jutros je ka Rogatici i mjestu Kovanj krenuo konvoj sa paketima humanitarne pomoći od novca koji je testamentom ostavio Agan Hodžić. On je, kako smo već pisali, testamentom ostavio milion KM za tri narodne kuhinje i to Narodnu kuhinju Stari Grad, Merhamet i Crveni krst FBiH.

– Ovo je prva akcija raspodjele novca rahmetlije Agana, istakla je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, upravnica Narodne kuhinje Stari Grad, te naglasila da sve to, ipak, nije mogla sama realizirati, jer je u pitanju velika količina hrane, tako da su pomogli Općina Centar, Merhamet te Crveni križ.

- -

Agan Hodžić je, podsjetimo, rođen 1930. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a preminuo je 2015. godine. Živio je u Kanadi, ali je često dolazio u BiH, te posjećivao Narodnu kuhinju Stari Grad na Baščaršiji gdje se družio i pio kafu sa uposlenicima.

Vjerovatno je baš tokom neke od tih posjeta i odlučio da svoje bogatstvo pokloni onima koji svaki dan stoje u redu za obrok, pa je i njegov uslov bio da novac koji je ostavio ide isključivo za hranu.

– Paketi su jako kvalitetni, 22 kilograma hrane je u svakom od njih, a ići će se od kuće do kuće i dijeliti. Trenutno je natovareno 250, a 300 je spremljenih paketa. Pedest nije moglo stati, jer su preteški i njih ćemo poslati naknadno, kazala je tetka Zilha.

Dodala je da je ovo jedna velika akcija, te najavila da pred Ramazan kreću sa drugom u kojoj bi novinari trebali sugerisati kome je pomoć najpotrebnija.

- -

– I te aktivnosti će biti realizovane od novca koji je ostavio Agan, potvrdila je tetka Zilha, te naglasila da je Narodna kuhinja Stari Grad dobila 380.000 KM, što je, ističe puno novca, a da su paketi koji su krenuli za Kovanj koštali manje od 18.000 KM.

Prošle sedmice je, podsjećamo, Crveni križ FBiH nagradio solidarnost, humanost i pomoć drugima, a najveće priznanje je posthumno dodijeljeno upravo Aganu Hodžiću.

Izvor: Oslobođenje

Najnovije

Federalni registar pedofila stupa na snagu, kome je sve dostupan?

Zakon o posebnom Registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima...