Zapaljen badnjak u staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu

Preporučujemo

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je večernje u crkvi Svetih arhangela Gavrila i Mihaila na Baščaršiji, gdje je potom obavljeno nalaganje badnjaka, piše Faktor.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio. Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

- -

Dvorište crkve bilo je premalo da bi primilo sve vjernike koji su večeras željeli prisusvovati paljenju badnjaka.

Mitropolit Hrizostom je, pred do sada najvećem broju vjernika posljednjih nekoliko godina, govorio o simbolici badnjaka, Badnje večeri i radosti Božića.

Među vjernicima bio je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević koji je naglasio da za Badnje veče redovno dolazi u staru crkvu na Baščaršiji da bi ga proslavio zajedno sa svojim narodom.

– Drago mi je da se okupio veliki broj ljudi, tako da u crkvi nema mjesta, a svi smo došli da podijelimo radost Hristovog rođenja i drugima čestitamo Badnje veče – rekao je Vukićević.

- -

Nakon večernjeg bogosluženja, djeci su podijeljene bombone, a okupljeni narod poslužen je kuhanim vinom i rakijom.

Pretohodno je mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

(IndexBH)

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...