Zapanjujući multi-vjerski kompleks u Abu Dhabiju: Džamija, sinagoga i crkva

Preporučujemo

Ujedinjeni Arapski Emirati su svečano otvorili “Abrahamic Family House”, međuvjerski kompleks u kojem se nalaze džamija, crkva i prva namjenski izgrađena sinagoga u toj zaljevskoj arapskoj državi.

Dizajniran od strane poznatog gansko-britanskog arhitekte Davida Adjayea, projekat uključuje nekoliko arhitektonskih stilova koji se tradicionalno nalaze u džamijama, crkvama i sinagogama širom svijeta.

Struktura crpi inspiraciju iz tri abrahamske vjere i namijenjena je da obuhvati njihove sličnosti, piše CNN.

Džamija
Džamija Imam Al-Tayeb, koja je dobila ime po velikom imamu Al Azhara, vodećem autoritetu sunitskog islama, orijentirana je prema Meki.

Prozori su napravljeni od delikatne rešetke, zvane mashrabiya, i dizajnirani su da omoguće cirkulaciju vazduha dok regulišu svjetlost i zadržavaju privatnost.

“U džamiji… svjetlost te okružuje dok ne dođeš do tišine i stoičnosti suočavanja s Mekom”, rekla je Adjaye Becky Anderson sa CNN-a.

Crkva

Crkva Njegove Svetosti Franje posvećena je redovniku iz 13. stoljeća, svetom Franji Asiškom, po kojem je i današnji katolički papa nazvan.

Orijentirana je prema izlazećem suncu na istoku. Strop je napravljen od drveta i namijenjen je da dozove biblijsku, i kur’ansku, priču o Noinoj arci.

U crkvi, “čujete zvuk vode koja juri”, rekla je Adjaye. “Za mene je voda toliko važna za kršćanstvo. Crkva je kao kovčeg u svijetu.”

Sinagoga

Mojsije Ben Majmon sinagoga odaje počast jevrejskom filozofu iz 12. vijeka poznatom kao rabin Majmonid.

Ovaj učenjak je također bio doktor medicine koji je vodio mediteranski jevrejski svijet i čiji je pacijenti bio Saladin, muslimanski vladar Egipta i Sirije.

Sinagoga je prva namjenski izgrađena jevrejska bogomolja u UAE i, kao i većina sinagoga širom svijeta, orijentirana je ka Jerusalemu.

Inspirisana je jevrejskim festivalom Sukot, koji se slavi izgradnjom privremenih skloništa.

Oculus na plafonu prostora omogućava direktnu svjetlost da ulazi unutra.

“Svjetlost podneva vrlo direktno ljubi rabina u centru”, rekla je Adjaye.

Jevrejska zajednica u UAE je ranije koristila improvizovane sinagoge.

Iako je potpuno jedinstvena, svaka pojedinačna zgrada je kocka od 30 metara kvadratnih.

Objedinjujući dizajn treba da pruži zajedničku osnovu iz koje se mogu promovisati tolerancija i razumijevanje, rekla je Adjaye.

Najnovije

BiH uspostavlja punu saradnju sa EUROPOL-om

Agencija za provedbu zakona Evropske unije (EUROPOL) i agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini potpisali su danas...