Započeli pripremni radovi na uređenju trga kod Pozorišta mladih

Preporučujemo

Nakon što je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“, na zahtjev načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića i na osnovu rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, prošle sedmice uklonilo parking sa platoa ispred Pozorišta mladih u Kulovića ulici, stekli su se uslovi za početak pripremnih radova na uređenju ovog trga.

Radnici građevinske firme „Grakop“ su tokom dana započeli sa uklanjanjem stare asfaltne podloge.

- -

Tim povodom je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Ademom Zoljom obišao radove na uređenju budućeg trga.

-Uređenjem ovog trga ćemo, osim nove podloge, također urediti i prilaz iz ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, te hortikulturno urediti okolinu i postaviti nove klupe za odmor. Dok traju pripremni radovi firma „Saraj Inženjering“ će uraditi glavni projekat uređenja trga. Kako ste upoznati, kao idejno rješenje odabran je rad studenta Akademije likovnih umjetnosti – Odsjeka za grafički dizajn, Ahmeta Prošića pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića. Naziv rada je Via Vitae što u prevodu sa latinskog znači „put života“. Nakon uklanjanja asfalta i stare podloge vidjet ćemo u kakvom su stanju instalacije komunalnih priključaka. Općina Centar je već uputila inicijativu Skupštini Kantona Sarajevo za preimenovanje u Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS, objasnio je Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika za investicije.

Vlada Kantona Sarajevo finansira rekonstrukciju i prilagođavanje objekta Pozorišta mladih za nesmetan pristup invalidnim licima u kolicima, slijepim i slabovidnim kako bi mogli prisustvovati predstavama.

Okončanje radova je planirano početkom septembra ove godine čime će ovo biti prvo pozorište u BiH u kome je prilagođen ulaz osobama sa invaliditetom.

-Komunalnom preduzeću „Rad“ smo dali drugu lokaciju na Marijin dvoru za parking, a ovdje ćemo napraviti trg za pješake. Drago mi je da smo dočekali početak uređenja ovog trga gdje Općina Centar nastavlja dobru tradiciju saradnje sa mladim umjetnicima i uvažava njihove prijedloge i rješenja. Smatram da je ispred ovakvih objekata kulture potrebno urediti male trgove i prilagoditi infrastrukturu modernim sadržajima kao u ostalim metropolama, kazao je premijer Zolj.

Obnovljeni trg i Pozorište mladih će činiti jednu cjelinu koja će uljepšati i unaprijediti život naših sugrađana u centralnom dijelu grada.

Najnovije

Bandić: Morali smo zakazati sjednicu i izviniti se građanima, Farisu, roditeljima i svim ubijenim

Klubovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH početkom ovog mjeseca zatražili su održavanje hitne sjednice Skupštine...