Započeli radovi na demontaži konstrukcije kosog lifta na Ciglanama

Preporučujemo

Potpisivanjem protokola o postupku primopredaje objekta i opreme kosog lifta na Ciglanama zvanično su stečeni pravni uslovi za početak radova na demontaži konstrukcije postojećeg kosog lifta.

Protokol je danas u ime Općine Centar potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Gras“ v.d. direktor Avdo Vatrić.

Tokom dana su radnici firme Europrost, koja je izabrana kao izvođač radova na izgradnji kosog lifta na Ciglanama, započeli sa demontažom konstrukcije kosog lifta.

-Zadovoljstvo mi je danas najaviti da smo konačno krenuli sa radovima na demontaži kosog lifta. Potpisivanjem ovog protokola ne postoji više nijedan razlog da čekamo sa implementacijom projekta. Vjerujem da ćemo ispoštovati zadane rokove i našim sugrađanima dati na korištenje novi lift kao novogodišnju čestitku. Ovo je investicija koja svakako najviše znači korisnicima lifta i posebno mi je zadovoljstvo najaviti da će biti moderno i visoko sofisticirano rješenje bez razlike u odnosu na druge evropske gradove. Nadležne službe Općine Centar su dale potrebna odobrenja i očekujemo u narednih 15 dana završetak demontaže starih liftova, objasnio je Ajnadžić.

Direktorica firme „Euro Prost“ d.o.o. Refija Begović je najavila da će novi moderni liftovi, između ostalog, biti panoramskog tipa kako bi putnici tokom vožnje uživali u pogledu na Sarajevo.

-Moram pohvaliti rad Općine Centar i načelnika Ajnadžića koji su uradili sve da građanima ovog lokaliteta omoguće da u ovoj građevinskoj sezoni okončamo projekat, gdje su obezbijedili uslove i prevazišli sve administrativne probleme kojih je bilo jako mnogo, a sve sa ciljem da radovi na izgradnji lifta započnu prije zimske sezone, kazao je direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić.

Nakon demontaže starog lifta predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije će obaviti ispitivanje nosivosti postojeće konstrukcije šinske trase kosog lifta, što je preduslov za izradu glavnog projekta izgradnje novog lifta.

Osim pomenute firme, potpisanim ugovorom o izgradnji novog kosog lifta također je uključena kao dio konzorcija i firma „Džekos“ iz Sarajeva koja će imati obavezu završiti građevinski dio projekta, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 825.700 konvertibilnih maraka, od čega je Općina Centar obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.

Novi i funkcionalni kosi lift bi trebao biti izgrađen do kraja ove godine, a do tada za sve stanovnike ovog dijela naselja Ciglane Općina Centar je obezbijedila redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8,30 do 17 sati svakim radnim danom i subotom.

U ime Općine Centar današnjem početku radova su također prisustvovali i vijećnik Velija Katica i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...