Započelo uklanjanje devastiranog objekta „Austrijske kuće“

Preporučujemo

U četvrtak, 4. oktobra 2018. godine općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali su Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta „Austrijske kuće“ u parku u Ulici Patriotske lige gdje je nekada i postojala.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, a ovim ugovorom se Općini Centar daje pravo građenja (rekonstrukcije) objekta Austrijske kuće. Nakon višegodišnjih napora da se iznađe rješenje za problem obnove devastiranog objekta „Austrijske kuće“, konačno su stvoreni uslovi za početak realizacije projekta. Radnici građevinske firme „Bosman“ danas su započeli sa uklanjanjem devastiranog objekta.

- -

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je ovaj projekat visoko na ljestvici prioriteta Općine Centar.

-Današnjim potpisivanjem ugovora o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar stekli su se osnovni pravni preduslovi za izdavanje odobrenja za građenje. Općina Centar je osim učestvovanja u izradi planskog dokumenta, provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja „Austrijske kuće“. Prvonagrađeni rad je bio podloga za naručivanje i izradu idejnog projekta te izdavanje urbanističke saglasnosti. Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekat u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekat, te na proljeće započeti sa izgradnjom objekta, pojasnio je Ajnadžić.

Prema riječima direktora Hulusića realizacija ovog projekta je od kapitalnog značaja, ne samo za Općinu Centar, nego i Kanton Sarajevo.

-Kompletna parcela na kojoj se nalazi objekat Austrijske kuće u vlasništvu je Kantona Sarajevo, a njom gazduje Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Zavod za izgradnju će do kraja biti uključen u realizaciju projekta izgradnje objekta s obzirom da je riječ o projektu koji je od kapitalnog značaja. Projekat izgradnje Austrijske kuće za građane Sarajeva ima simboličnu vrijednost, kazao je Hulusić.

- -

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić naglasio je da se radi o izuzetno značajnom projektu čijom realizacijom se građanima Sarajeva vraća bivša Austrijska kuća na puno upravljanje i raspolaganje.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar na 1. vanrednoj sjednici održanoj 22. maja 2018. godine donijelo Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza radi osnivanja prava građenja u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta „Austrijske kuće“. Na ovaj sporazum je prethodno Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, a zaključen je između Općine Centar, Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Prema odredbama ovog sporazuma, Općina Centar je nosilac prava građenja i investitor izgradnje objekta Austrijske kuće. Pravo građenja zasniva se na 99 godina, a za to vrijeme Općina neće plaćati mjesečnu naknadu za zemljište čiji je vlasnik Zavod za izgradnju. Nakon izgradnje objekta Općina će ustupiti Ministarstvu pravde i uprave dio objekta za potrebe uspostavljanja Evropske kuće nacionalnih manjina, bez naknade za vrijeme dok traje pravo građenja. Nakon prestanka tog prava Zavod za izgradnju postaje vlasnik izgrađenog objekta Austrijske kuće.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...