Započeto slanje glasačkih paketa biračima koji glasaju putem pošte

Preporučujemo

Iz Centralne izborne komisije saopćili su da će danas početi otprema glasačkih paketa kao preporučene pošiljke.

“Iz štamparije „Unioninvestplastika“ d.d. Sarajevo je poštanskom operateru JP BH Pošta d.o.o., uz policijsku pratnju, predato 6.694 glasačkih paketa za birače koji na Općim izborima u BiH koji će se održati u nedjelju, 02.10.2022. godine glasaju van BiH putem pošte”, obavijestili su javnost iz CIK-a.

Ostatak paketa će u petak biti isporučen u poštu, a u narednoj sedmici nakon rješavanja žalbi i preostali paketi.

“U skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati u nedjelju 02. oktobra 2022. godine, večeras u ponoć (18.08. 2022. godine) se zaključuje Centralni birački spisak. Do 25.08.2022. godine Centralna izborna komisija BiH će objaviti broj birača po izbornim jedinicama”, navodi se u saopćenju.

Podsjetili su da u skladu sa Izbornim zakonom BiH, birač koji promijeni prebivalište u periodu od 45 dana prije održavanja izbora, odnosno nakon zaljučivanja Centralnog biračkog spiska imati će pravo da glasa u mjestu gdje je bio prijavljen u trenutku zaključivanja biračkog spiska.

Najnovije

EU uvodi jedinstveni priključak za punjenje za sve pametne telefone

Evropski parlament (EP) odobrio je zakon prema kojem će do kraja 2024. biti obavezna upotreba USB-C priključaka za punjenje...