Zaposlenik Muzeja holokausta u Parizu očistio ploču u Ulici “Srebrenica”

Preporučujemo

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala, književnica i novinarka Florence Hartmann u razgovoru za N1 potvrdila je da je očišćena ploča u pariskoj ulici Srebrenica, koja je bila meta vandalizma. Dodala je kako je o ovom incidentu obaviještena i opština u kojoj se slučaj desio.

“Mogu da obavijestim da je ploča očišćena jučer, odnosno nakon što su objavljene fotografije. Jedan prijatelj Bosne i Hercegovine, koji radi u Memorijalnom muzeju holokausta u Parizu, lično je otišao da očisti ploče. Već treći put se dešava vandalizam u ovoj ulici. O ovom događaju obaviještena je opština, ali nismo sigurni da su preduzete mjere istrage”, kazala je književnica.

- -

Podsjećamo, Hartmann je u ponedjeljak objavila fotografije na kojima se vidi kako je ploča sa imenom Srebrenice išarana, a ispod nje je napisano “oslobodite Ratka Mladića”. Također, u ovoj ulici je na više mjesta ispisano “4s”.

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala u komentaru je napisala kako je “identitarizam bolest 21. stoljeća” i da je ta ideologija “opustošila Balkan na prijelazu stoljeća” i “inspirisala razne Breivike, Tarrante i slične”.

Hartmann je zaključila da “ravnodušnost potiče velika zločine”.

N1

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...