Drvored platana uljepšao prostor oko porodilišta na Jezeru

Preporučujemo

Simboličnim otkrivanjem ploče načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac su danas ozvaničili završetak projekta sadnje drvoreda platana na zelenoj površini ispod gradskog porodilišta „Zehra Muidović“ na Jezeru.

Ovaj projekat su zajedničkim sredstvima realizovali Grad Ljubljana, Udruženje „Ivan Cankar“ i Općina Centar Sarajevo.

- -

– Zahvalni smo našim prijateljima i partnerima sa kojima smo zajednički napravili ovu aleju platana. U tom smislu smo posebno zahvalni Društvu „Ivan Cankar“ i svakako ambasadorici Slovenije u BiH Zorici Bukinac koja nam je jako pomagala u realizaciji ovog projekta. Ovom prilikom smo također razgovarali o narednom projektu kojeg možemo zajedničkim snagama realizovati u budućnosti, a radi se o ideji da na prostoru ovog parka na površini od oko 470 dunuma ponudimo da ambasade i naši prijatelji urede zelene botaničke bašte sa autentičnim sadnicama iz njihovih država. Na ovaj način mi nastavljamo našu aktivnu politiku zaštite i unapređenja čovjekove životne sredine na način da želimo graditi i uređivati nove zelene površine i drveće. U ovom kontekstu smo pri kraju projekta kojeg realizujemo sa firmom „Pokop“ gdje je na više lokaliteta zasađeno 8.372 drveta što simbolizuje broj ubijenih Srebreničana tokom genocida, objasnio je Ajnadžić.

Posađene sadnice platana odlikuje otpornost na zimske uvjete koji vladaju u gradu i relativno brz rast sadnice.

-Projekat koji se završio sadnjom 26 platana na ovom lokalitetu predstavlja najbolji oblik saradnje naše ambasade i Općine Centar, kako zbog praktične vrijednosti tako i simbolike. Broj posađenih platana predstavlja 26 godina otkako je ponovo osnovano Slovensko društvo “Ivan Cankar” u Sarajevu,  a zasaditi drvo za čovjeka ima i simboličko značenje. Izbor drveta je posebno značajan zato što Ljubljana gaji posebnu naklonost prema platanu koje je snažno drvo sa dobrom hladovinom, kazala je ambasadorica Bukinac.

Sama ideja o sadnji drvoreda platana je krenula od članice Društva „Cankar“ Ane Mrdović koja je po profesiji magistrica hortikulture.

- -

– Njena ideja je da se ovom gradu pokloni nešto što će biti uspomena na sve Slovence koji su živjeli u Sarajevu i na one koji ostaju ovdje da žive, te predstavlja povezanost dva grada Ljubljane i Sarajeva. Najbolji način je sadnja drveća kao trajna uspomena i nagrada za njihov život i rad. Njen prijedlog smo predstavili općinama Centar Sarajevo i Ljubljana čiji predstavnici su odmah prihvatili ovu ideju, izjavila je Verica Džindo, predsjednica Slovenskog društva “Ivan Cankar” u Sarajevu.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...