Zašto je dobro imati višnju u vrtu?

Preporučujemo

Višnja posjeduje mnogobrojne korisne osobine. Obiluje vitaminima A, C, E i mineralima. Nadamo se da će te nakon pročitanog teksta poželjeti zasaditi bar jedno stablo ove voćke.

Sezona je berbe višanja i pravljenja sokova i ostalih prerađevina od ove voćne vrste. Ima li neko da je ne voli?! Da se radi o posebnom voću, govori i to da su mnoge djevojčice dobijale imena upravo po njoj.

- -

Iako je nije teško proizvoditi, ovog puta nećemo govoriti o njenom intenzivnom uzgoju već o njenim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, a saznanja o tome će vas podstaknuti da zasadite bar jedno stablo.

Višnja (lat. Prunus cerasus) potiče iz Sjeverne Indije i Irana i pridaje joj se značaj od davnih vremena.

Kod nas su najzastupljenije sorte:

Oblačinska,
Šumadinka,
Hajmanova konzervna,
Reksele,
Meteor i druge.
Oblačinska čini čak 90% proizvodnje.

- -

Samo 12 plodova liječi bol

Ona spada u rano voće koje se manje konzumira u svježem stanju, a više industrijski prerađeno u džemove, sokove, rakije, likere, vino, kompot, ali i kao dodatak za konditorske proizvode.

Višnja je u svježem stanju ipak najukusnija?

Poznata je po svojim ljekovitim karakteristikama i antioksidativnom djelovanju. Navedene osobine proizilaze iz njenog bogastva vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, te mineralima K, Mg, Fe i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu.

Pojedina istraživanja ukazuju na to da dvanaest plodova dnevno ima isti učinak kao aspirin ili ibuprofen u borbi protiv bolova. Umanjuje bol kod gihta i upale mišića, osteoatritisa i reumatidnog atritisa jer ima snažne antiupalne osobine. Normalizuje nivo triglicerida i holesterol. Štiti nervni sistem i sprječava stres. Djeluje antikancerogeno, naročito na rak debelog crijeva.

Višnja je bogata melatoninom

Višnja je jedna od rijetkih voćnih vrsta koja sadrži hormon melatonin. Riječ je o prirodnom hormonu koji reguliše san. Naš ga organizam luči poslije 21 sat, tako da ko ima problem sa nesanicom čaša soka od višnje rješiće problem.

Neke od njenih ljekovitih osobina:

hrani i štiti mozak;
smanjuje rizik od dijabetesa;
pomaže kod bubrežnih smetnji;
sprečava upale;
potpomaže probavu, rad organa za varenje;
pomaže prilikom mršavljenja;
poboljšava i reguliše san;
smanjuje rizik od srčanih bolesti;
pomaže kod upale mokraćnih kanala i čisti ih.
Koje greške prave voćari kod berbe višanja i trešanja?

Višnje se dosta koriste u kulinarstvu, za pravljenje raznih poslastica kolača, napitaka, sokova, likera, džemova, kompota. Zbog svog karakterističnog mirisa koristi se i u kozmetici.

Napravite jednostavno zdrav sok

Najviše se upotrebljava za spravljanje sokova pa evo jednog vrlo jednostavnog recepta.

Potrebno je:

5 kilograma višanja,
4 kilograma šećera,
25 grama limuntusa,
1 litar vode.
Očišćene višnje pomješati sa limuntusom i vodom. Ostaviti 24 sata da odstoji i nakon toga procijediti kroz gazu, dodati šećer i miješati dok se šećer ne otopi. Zatim, nasuti sok u prethodno sterilisane staklene boce.

U novije vrijeme na tržištu su se pojavile veoma korisne sprave za čišćenje košpica kod višnje i trešnje. Možete ih nabaviti u bolje snadbjevenim agro centima i poljoprivrednim apotekama.

Izvor: Face/Index.ba

Najnovije

Veliki dio Sarajeva cijeli dan bez vode, radovi neće biti gotovi do jutarnjih sati

Dijelovi Sarajeva od jutros su bez vode zbog izvođenja radova na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za...