Zašto je proces činovanja sarajevskih policajaca godinama blokiran

Preporučujemo

Skoro četiri godine niti jedan policijski službenik Uprave policije MUP-a KS nije unaprijeđen. Zbog toga, danas nema glavnih inspektora koji bi u slučaju odsustva komesara mogli obavljati njegove dužnosti čime se postavlja pitanje ozbiljne narušenosti sistema policije u Kantonu Sarajevo.

Kako saznaje Klix.ba, posljednje unapređenje se dogodilo pred smjenu bivšeg komesara Mevludina Halilovića. Od tada komesar Nusret Selimović nije činovao niti jednog policijskog službenika.

Danas, u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo nema niti jednog glavnog inspektora koji ispunjava uslove za vršenje dužnosti komesara što znači da Selimovića niko ne bi mogao ni zamijeniti u slučaju njegovog odsustva, shodno novim zakonskim propisima.

Zbog svega navedenog postavlja se pitanje o narušenosti sistema policije u Kantonu Sarajevo i uskraćivanja prava iz radnog odnosa koja se odnose na unapređenje policijskih službenika.

Ovim povodom pitali smo Upravu policije KS koliko je policijskih službenika unaprijeđeno od imenovanja komesara Nusreta Selimovića do danas.

“Nakon što su otklonjene normativno-pravne prepreke zbog kojih nije bilo moguće otpočeti procedure unapređenja policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u činove za koje postoje slobodna radna mjesta, policijski komasar MUP-a KS je dana 20.07.2022. godine donio Odluku o pokretanju postupka za unapređenje policijskih službenika u činove “glavni inspektor”, “samostalni inspektor”, “viši inspektor”, “inspektor”, “stariji narednik”, “narednik” i “stariji policajac”.

Također, od strane policijskog komesara 15.07.2022. godine su donesena rješenja o formiranju dvije komisije, i to jedna za unapređenje u čin “stariji policajac”, “narednik” i “stariji narednik”, te druga za unapređenje u čin “glavni inspektor”, “samostalni inspektor”, “viši inspektor” i “inspektor””, navodi se u odgovoru MUP-a.

Naveli su da se komisije sastoje od po pet članova, a zakonski je definisano da jednu komisiju čine: tri policijska službenika koje postavlja policijski komesar, čiji su činovi jednaki ili viši od činova koji se zahtijevaju za radno mjesto za koje se kandidati razmatraju za unapređenje, a imaju najmanje čin višeg inspektora, od kojih jedan ima saglasnost Sindikata policije Kantona Sarajevo, zatim jedan državni službenik zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji ima najmanje zvanje stručnog savjetnika, a koji je predložen od strane ministra i jedan član kojeg predlaže Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo sa liste eksperata.

Pomenute Komisije su objavile interne oglase za unapređenja, i to u čin “stariji policajac” 03.10.2022. godine za 376 pozicija, a u čin “glavni inspektor” 10.10.2022. godine za 8 pozicija, odnosno, slobodnih radnih mjesta.

“Zakonski rok za završetak započetih procedura je šest mjeseci od dana objave internih oglasa, ne računajući vrijeme u kojem postupa drugostepeni organ po eventualnim žalbama. Procedure unapređenja u čin “stariji policajac” i čin “glavni inspektor” su u završnoj fazi i po okončanju istih Komisije će nastaviti sa radom i objaviti oglase za unapređenje u ostale činove (“samostalni inspektor”, “viši inspektor”, “inspektor”, “stariji narednik” i “narednik”)”, rekli su nam iz MUP-a.

Dakle, za nadati se da će uskoro biti okončane procedure i da će biti unaprijeđeni brojni policijski službenici koji godinama čekaju da ostvare svoje pravo, ali ostaje pitanje ko je sve odgovoran što je jedna od najznačajnijih agencija dovedena u ovu situaciju koja je, prema našim saznanjima, izazvala ogromno nezadovoljstvo među dugogodišnjim policajcima.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...