Zašto je Putin smijenio Šojgua?

Preporučujemo

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je smijeniti svog dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua s mjesta ministra odbrane, objavio je Kremlj.

Ovaj 68-godišnjak je na toj funkciji od 2012. i trebao bi biti imenovan sekretarom ruskog Vijeća sigurnosti.

- -

U dokumentima koje je objavio gornji dom ruskog parlamenta piše da će Šojgua zamijeniti zamjenik premijera Andrej Belousov. Šojgu je odigrao ključnu ulogu u ratu Rusije s Ukrajinom.

Dokumenti ruske vlade pokazuju da Putin želi da Šojgu preuzme mjesto Nikolaja Patruševa u moćnom Vijeću sigurnosti. Šojgu ima bliske veze s predsjednikom Putinom, često ga vodi na pecanje u njegov rodni Sibir. Dobio je odbrambeni portfelj unatoč tome što nije imao vojnu pozadinu.

Lani je Šojgu ušao u javnu svađu s vođom Wagnerovih plaćenika Jevgenijem Prigožinom oko načina na koji Rusija vodi rat.

Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv Moskve, optužio je Šojgua da je “smećar” i “klaun” u audio porukama koje su postale viralne. Šef plaćenika poginuo je u avionskoj nesreći dok je letio iz Sankt Peterburga za Moskvu u augustu 2023. Kremlj je zanijekao ikakvu umiješanost.

- -

Šojguova zamjena, Belousov, ekonomist je s malo vojnog iskustva i za neke će biti iznenađenje. Ali prema mišljenju nekih analitičara, ovaj potez ukazuje na to da predsjednik Putin nastoji bolje uskladiti rusku ekonomiju s ratnim naporima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predloženo imenovanje civila pokazuje da uloga ministra odbrane zahtijeva “inovaciju”.

Rekao je da Rusija postaje sve sličnija Sovjetskom Savezu sredinom 1980-ih, kada je veliki udio BDP-a odlazio na vojne izdatke. Kao rezultat toga, bilo je potrebno osigurati da vojni izdaci budu bolje integrirani u cjelokupnu rusku ekonomiju, dodao je.

“Ko je otvoreniji za inovacije, taj će pobijediti na bojnom polju”, rekao je.

Urednik ruskog BBC-ja Steve Rosenberg rekao je da smjena Šojgua nije iznenađenje jer je njegova pozicija oslabila i već se neko vrijeme pričalo da bi mogao ostati bez nje. Ruska kampanja u Ukrajini bila je obilježena vojnim neuspjesima i velikim gubicima u ljudstvu i materijalu.

Imati ekonomista na mjestu ministra odbrane odražava promjenu prioritete Kremlja, kaže Rosenberg. Ruska ekonomija sada je na ratnoj nozi, tako da je ključno da ministarstvo odbrane ima dovoljno novca za financiranje rata.

Prema riječima neimenovanih vladinih zvaničnika koje je citirala nezavisna ruska internetska stranica The Bell, Belousov se smatra “tvrdokornim braniteljem države koji vjeruje da je Rusija okružena neprijateljima”.

Kao i predsjednik Putin, blizak je Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Kaže se da je zaljubljenik u borilačke vještine – kao i predsjednik Putin – koji je u mladosti trenirao karate i ruski borilački sport sambo, piše Index.hr.

Prije nego što je postao potpredsjednik vlade, nekoliko je godina radio kao Putinov pomoćnik. Prije toga bio je ministar ekonomskog razvoja. On je navodno bio jedini član predsjednikove gospodarske svite koji je podržao aneksiju Krima 2014. godine.

Putin je u utorak po peti put prisegnuo kao predsjednik nakon što je pobijedio na nedavnim “izborima” u Rusiji s 87 posto glasova.

Najnovije

Dramatičnim riječima se javio vozač koji je otisnuo Škodu u Miljacku: “Naoružani muškarac mi je rekao: ‘Sad ćete u vodu i ti i auto'”

Sarajlije su prije tri dana s nevjericom posmatrale kako je muškarac u naselju Hrasno Škodu Oktaviju dovezao do same...