Zašto niko nije uhapšen zbog uništavanja Fabrike duhana Sarajevo?

Preporučujemo

Proteklih dana policija je uhapsila skoro kompletan menadžment jedine domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek, usred svjetske pandemije koronavirusa čiji se kraj ne nazire.

Hapšenja su izvedena zbog optužbi vezanih za proces kupovine dionica ove kompanije koji se dešavao prije 5-6 godina. Razmislja li bilo ko u ovoj državi o mogućim posljedicama i uticaju na poslovanje ove firme uklanjanjem kompletnog menadžmenta sa slobode i prije nego se proces suđenja završi i dokažu navodi Tužilaštva?

Posebno je zanimljiva (ne)ažurnost Tužilaštva koje tek sada provoie procese za djela koja su se desila prije pet godina i pri tome koriste mjere hitnosti kao što je pritvor u toku istrage i suđenja, iako su osumnjičeni imali svo vrijeme svijeta na raspolaganju za prikrivanje dokaza i sve ostalo u vrijeme dok Tužilaštvo nije radilo ništa, a moglo je raditi istragu u brojnim kompanijama koje su u međuvremenu uništene.

Zašto niko nije uhapšen zbog uništavanja Fabrike duhana Sarajevo čije dionice je Vlada Federacije BiH prodala direktnoj tržišnoj konkurenciji koja je potom ugasila proizvodnju ove fabrike? Zašto niko nije odgovarao za uništavanje Air Bosne, Energoinvesta, GP Bosne, Vranice i brojnih sarajevskih firmi koje su uništene?

Nažalost, firmama koje su uništene niko se ne bavi, ali one koje još rade, proizvode i izvoze predmet su represivnih mjera i prije nego se dokažu navodi optužbi. Ko će odgovarati ako zbog svega navedenog bude uništeno povjerenje kupaca na međunarodnom nivou, obzirom da Bosnalijek većinu svoje proizvodnje izvozi? Hoće li Tužilaštvo zbrinjavati radnike i njihove porodice koji će završiti na birou, uvezivati staž do penzionisanja itd.? Nažalost, neće.

Ne postoji država na svijetu čije se institucije ponašaju tako bezobzirno i koje ne vode ni na koji način računa o tome da ne ugroze poslovanje i proizvodnju u jedinoj domaćoj farmaceutskoj fabrici usred svjetske pandemije u kojoj svakog trenutka može doći do nestašice lijekova na međunarodnom tržistu, kako je to bilo 2020. godine.

Najnovije

Pokrenut apel za Dženu: Otvoren račun, novac će biti usmjeren za troškove pravnog tima, sudske takse,vještačenja

Muris Gadžun, otac dvoipogodišnje Džene, koja je preminula u novembru prošle godine, nakon opracije očnog kapka koja je trebala...