Zašto svi hoće u Njemačku: tamo se ustaje u pola 5 ujutro!

Preporučujemo

Već godinama se priča o radu u Njemačkoj, prednostima i manama, zaradi i uslovima rada. Uglavnom se o odlasku u ovu zemlju govorilo kao o “bijegu u bolji život”, a da li je to tako?

Jedan internet korisnik sa Balkana, tačnije iz Srbije, godinama već živi u Njemačkoj. On je otkrio kako zapravo izgleda realnost i vaša satnica kada ste zaposleni u njemačkoj fabrici, piše Espreso.

“Sa nepunih 20 godina otišao sam kod roditelja u Njemačku. Po tadašnjem zakonu maloljetan, a služio sam vojsku. Punoljetstvo je bilo sa 21 godinu. Za par mjeseci sredim sve papire, i nađem posao iz oglasa. Dotle sam malo radio na crno. Teško mi je bilo da ustanem u 4.30 sati, pa sam se navikao. Radi se od 6.00 sati”, prepričava radnik.

Napominje da ako se na posao dođe u 5.50 sati već je kasno.

“Ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd. U 06.01 sati već mašine zuje kao da je 10.00 sati. Od 8.55 sati peru se ruke, a od 9.10 je doručak. Vrijeme za doručak para na teret poslodavca. U 11.55 sati peru se ruke. Od 12.00 do 12.30 sati je ručak. Tih pola sata odraćujemo. U toku rada nekada nema vremena ni da vodu piješ, a ako hoćeš u toalet zoveš brigadira da te zamijeni (nije ograničeno koliko puta)”, napominje radnik.

Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane u svojoj domovini.

“Uslovi rada su odlični, ista temperatura i ljeti i zimi. Prekovremeni rad se plaća i par dana prije se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – niko te u vezi posla ne uznemirava”, ispričao je radnik.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...