Zašto svi hoće u Njemačku: tamo se ustaje u pola 5 ujutro!

Preporučujemo

Već godinama se priča o radu u Njemačkoj, prednostima i manama, zaradi i uslovima rada. Uglavnom se o odlasku u ovu zemlju govorilo kao o “bijegu u bolji život”, a da li je to tako?

Jedan internet korisnik sa Balkana, tačnije iz Srbije, godinama već živi u Njemačkoj. On je otkrio kako zapravo izgleda realnost i vaša satnica kada ste zaposleni u njemačkoj fabrici, piše Espreso.

- -

“Sa nepunih 20 godina otišao sam kod roditelja u Njemačku. Po tadašnjem zakonu maloljetan, a služio sam vojsku. Punoljetstvo je bilo sa 21 godinu. Za par mjeseci sredim sve papire, i nađem posao iz oglasa. Dotle sam malo radio na crno. Teško mi je bilo da ustanem u 4.30 sati, pa sam se navikao. Radi se od 6.00 sati”, prepričava radnik.

Napominje da ako se na posao dođe u 5.50 sati već je kasno.

“Ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd. U 06.01 sati već mašine zuje kao da je 10.00 sati. Od 8.55 sati peru se ruke, a od 9.10 je doručak. Vrijeme za doručak para na teret poslodavca. U 11.55 sati peru se ruke. Od 12.00 do 12.30 sati je ručak. Tih pola sata odraćujemo. U toku rada nekada nema vremena ni da vodu piješ, a ako hoćeš u toalet zoveš brigadira da te zamijeni (nije ograničeno koliko puta)”, napominje radnik.

Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane u svojoj domovini.

- -

“Uslovi rada su odlični, ista temperatura i ljeti i zimi. Prekovremeni rad se plaća i par dana prije se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – niko te u vezi posla ne uznemirava”, ispričao je radnik.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...