Zastupnica Zelenih osudila Dodikove izjave: Očekujem snažnu i brzu reakciju Josepa Borrella

preporučujemo

Članica Evropskog parlamenta i zastupnica ispred njemačke stranke Zelenih Viola von Cramon komentirala je posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini te je cjelokupnu situaciju ocijenila kao napad na teritorijalni integritet države.

Von Cramon je u kratkom obraćanju naglasila kako snage EUFOR-a u ovom trenutku i dalje ostaju veoma važne za sigurnost Bosne i Hercegovine, ali i Evropske unije.

– Napad na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine ujedno su napadi i na državu koja je povezana s EU. EUFOR i dalje ostaje značajan za sigurnost Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Kroz Zajedničku evropsku vanjsku i sigurnosnu politiku i uz saradnju s NATO savezom moramo se oduprijeti secesionistima. Pozivam Josepa Borrella da pod hitno donese restriktivne mjere – rekla je Viola von Cramon.

Njena kolegica iz partije Zelenih u Nizozemskoj Tineke Strik također se osvrnula na posljednje Dodikove izjave te je pozvala šefa evropske diplomatije Josepa Borrella da hitno reaguje.

– Ove izuzetno opasne izjave predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i neposrednu prijetnju mirnoj budućnosti BiH. Očekujem snažnu i brzu reakciju Josepa Borrella – rekla je Strik.

 

Pročitajte:  Picula: Dodikov udar na BiH ima podršku Beograda, Moskve, ali i Budimpešte

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...