Zatvorena birališta u Turskoj, rezultati izbora do ponoći

preporučujemo

Birališta na turskim vanrednim parlamentarnim i predsjedničkim izborima su zatvorena, a prvi rezultati očekuju se u večernjim satima, javlja Al Jazeera.

Pravo na izbor predsjednika i 600 poslanika parlamenta imalo je 56 miliona građana Turske u zemlji i blizu tri miliona u dijaspori.

Turci su na ovim izborima prvi put glasali po novom ustavu usvojenom na prošlogodišnjem referendumu.

Izbori se smatraju historijskim, jer će nakon njih Turska s parlamentarnog preći na izvršni predsjednički sistem, koji šefu države daje široke ovlasti, a funkcija premijera se ukida.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan zalaže se za takav sistem, dok ga glavni opozicioni kandidati ne podržavaju.

Prvi put u turskoj parlamentarnoj praksi, stranke su najavile koalicije, vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), sa Nacionalističkim pokretom (MHP), dok su na drugoj strani četiri opozicione stranke (CHP, IYI, SD i DP) potpisale sporazum o koalicionoj saradnji.

Van koalicija je ostala prokurdska HDP, koja se, prema istraživanjima javnog mnijenja, nalazi na ivici cenzusa, ali ima izgledne šanse da uđe u parlament. Turski izborni sistem poznat je po najvišem cenzusu na svijetu od čak 10 posto.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...