Zatvorenici u Zenici šivenjem mogu zaraditi 300 KM

preporučujemo

Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa Zenica (KPZZT), uz finansijsku podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA), pustio je jučer u rad pogon Šivaone.

TIKA je, kako je istakao direktor KPZZT Zenica Redžo Kahrić, na osnovu ugovora potpisanog 28. aprila, u pokretanje ovog pogona uložila 168.000 KM, odnosno nabavila 60 novih šivaćih mašina i opremu za pripremu proizvodnje zaštitnih odijela za osuđenike i u toj ustanovi, ali i posteljine, zaštitne maske i slično.

– Pogon doprinosi procesu resocijalizacije osuđenih osoba u izvršenju kazne zatvora u ovom zavodu. Ovim projektom Uprava je u mogućnosti da zaposli veći broj osuđenih osoba, koje žele da budu radno angažovane, a prednost je što se nalazi u krugu Zavoda”, istakao je Kahrić.

Zarađenim novčanim sredstvima, napomenuo je, zatvorenici mogu pomoći i svojim porodicama, ali i steći znanje i iskustvo u struci koje će im omogućiti socijalno uređen život nakon “odležane” kazne zatvora.

Kahrić navodi da će Šivaona moći zaposliti stotinak zatvorenika, ali da ih je trenutno angažirano 20-ak. Zatvorenici će za početak na mjesečnom nivou zarađivati po 300 KM.

– Ovim projektom Zavod ima mogućnost šivenja i za druge institucije u BiH”, kazao je Kahrić, dodajući da će, ako budu konkurentni na tržištu, biti u prilici za šiju odjeću i opremu i za druge slične zavode te policijske agencije u BiH, čime će steći uslove i za zapošljavanje novih zatvorenika.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik istakao je da je ta agencija već od 1995. godine u BiH, te pruža podršku njenom razvoju. Posljednjih 20 godina, kako je rekao, godišnje realizuju po 2.000 projekata.

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...