Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Preporučujemo

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i bivši komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Franko Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Oni su od 2003. godine u Haagu, a ovo je treća, ujedno i konačna, presuda koja je donesena. Nakon ove odluke Suda nema prostora za žalbe, te će Simatović i Stanišić ići na dugogodišnju robiju.

Još uvijek nije poznato gdje će tu kaznu provesti. Stanišić i Simatović su se do sada nalazili u Scheveningenu, jednom okrugu u Haagu gdje se nalazi pritvorna jedinica. Tu su se nalazili i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj i mnogi drugi.

Nakon presude, bit će prebačeni u jedan od mnogobrojnih zatvora gdje svoje kazne služe ratni zločinci. Tako Radovan Karadžić svoju doživotnu kaznu služi u zatvoru na britanskom otoku Isle of Wight, jedinici maksimalne sigurnosti u kojoj se još nalazi oko 1700 zatvorenika.

Ratko Mladić, s druge strane, svoju kaznu provodi u Haagu. Zbog prirode kazne, koja je doživotna, veliki broj zemalja ga nije mogao primiti. Nije prebačen u Britaniju, zbog toga što se tamo već nalazio Karadžić, te je na kraju odluka donesena da će ostatak života provesti u Nizozemskoj.

Ratne zločince primale su i Poljska, Estonija i Njemačka, dok ugovor s Haškim sudom imaju i  Norveška, Švedska, Finska, Danska, Belgija, Francuska, Austrija, Italija, Španija i Portugal.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...