Zavod za javno zdravstvo KS dobilo atomski apsorpcioni spektometar za određivanje metala u uzorcima vode, zraka i hrane

Preporučujemo

Atomski apsorpcioni spektrometar sa plamenom, grafitnom i hidridnom tehnikom od danas je zvanično stavljen u funkciju i dat na korištenje Službi za epidemiologiju, mikrobiologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je formirana u okviru  JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ovaj aparat nabavila je Kantonalna uprava civilne zaštite KS.

“Riječ je o aparatu kojim se određuju metali u uzorcima vode, zraka i hrane, jer je hemijska laboratorija našeg zavoda ISO standardizirana za provođenje ovakve vrste djelatnosti. Vrijednost aparata iznosi oko 100.000 KM”, istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav.

- -

Po riječima direktora, Kantonalne uprave civilne zaštite KS Samira Džihića to je instrument koji je funkcioniše  po najsavremenijim standardima i jedini je u ovom regionu.

“Služi za zaštitu zdravlja i života ljudi. Nabavili smo ga s ciljem opremanja Zavoda za javno zdravstvo koji je u satsavu Službe zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite. Radi se o sofisticiranoj opremi kojom se može kontrolisati zrak, hrana, tlo, voda, živeće i ostale namirnice s kojima građani Kantona Sarajevo stalno dolaze u kontakt”, pojasnio je direktor Džihić.

Dodao je da s obzirom na sve pošasti i nesreće kojima smo izloženi, naglasio je važnost postojanje opremljenje i referentne laboratorije koja će moći blagovremeno djelovati i upozoriti naše građane na eventualne probleme.

“Atomski apsorpcioni spektometar može detektovati prisutnost niza metala, tačnije željeza, magnama, žive, arsena i drugih, te otkriti u kojoj mjeri su oni prisutni u vodi, zraku, hrani na osnovu čega se utvrđuje je li to u skladu s propisanim normama”, objasnile je rukovoditeljica odjeljenja sanitarne hemije ZJZ KS Sanela Salihović.

Ova vrsta ispitivanja radila se i ranije, ali zbog zastarjelosti opreme, bilo je neophodno nabaviti jedan savremni aparat.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...