Zavod za javno zdravstvo KS dobilo atomski apsorpcioni spektometar za određivanje metala u uzorcima vode, zraka i hrane

Preporučujemo

Atomski apsorpcioni spektrometar sa plamenom, grafitnom i hidridnom tehnikom od danas je zvanično stavljen u funkciju i dat na korištenje Službi za epidemiologiju, mikrobiologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je formirana u okviru  JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ovaj aparat nabavila je Kantonalna uprava civilne zaštite KS.

“Riječ je o aparatu kojim se određuju metali u uzorcima vode, zraka i hrane, jer je hemijska laboratorija našeg zavoda ISO standardizirana za provođenje ovakve vrste djelatnosti. Vrijednost aparata iznosi oko 100.000 KM”, istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav.

Po riječima direktora, Kantonalne uprave civilne zaštite KS Samira Džihića to je instrument koji je funkcioniše  po najsavremenijim standardima i jedini je u ovom regionu.

“Služi za zaštitu zdravlja i života ljudi. Nabavili smo ga s ciljem opremanja Zavoda za javno zdravstvo koji je u satsavu Službe zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite. Radi se o sofisticiranoj opremi kojom se može kontrolisati zrak, hrana, tlo, voda, živeće i ostale namirnice s kojima građani Kantona Sarajevo stalno dolaze u kontakt”, pojasnio je direktor Džihić.

Dodao je da s obzirom na sve pošasti i nesreće kojima smo izloženi, naglasio je važnost postojanje opremljenje i referentne laboratorije koja će moći blagovremeno djelovati i upozoriti naše građane na eventualne probleme.

“Atomski apsorpcioni spektometar može detektovati prisutnost niza metala, tačnije željeza, magnama, žive, arsena i drugih, te otkriti u kojoj mjeri su oni prisutni u vodi, zraku, hrani na osnovu čega se utvrđuje je li to u skladu s propisanim normama”, objasnile je rukovoditeljica odjeljenja sanitarne hemije ZJZ KS Sanela Salihović.

Ova vrsta ispitivanja radila se i ranije, ali zbog zastarjelosti opreme, bilo je neophodno nabaviti jedan savremni aparat.

Najnovije

Pacijentica nožem više puta izbola psihijatricu u Hrvatskoj

Danas oko 17 sati pacijentica (37) je nožem ozlijedila poznatu psihijatricu Elviru Koić u Virovitici, u njenoj privatnoj ordinaciji.Kako...