Završen prvi krug izbora za Dom naroda FBiH: Ovo su danas izabrani delegati iz BPK

Preporučujemo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nakon pravosnažnosti odluka o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz svih deset kantona će pristupiti popuni nedostajućih delegata primjenom člana 10.16 Izbornog zakona BiH odlučeno je na današnjoj sjednici te državne institucije.

Naime, nakon prvog kruga izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantona nije izabrano ukupno 10 delegata i to šest iz kategorije ostalih, tri iz srpskog naroda, te jedan iz bošnjačkog naroda.

Predstavnici ostalih nisu mogli biti izabrani u čak šest od deset kantona jer među izabranim zastupnicima nije bilo onih koji se tako izjašnjavaju. Tako iz ostalih nisu izabrani po jedan delegat u Posavskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Kantonu 10 (Livanjskom), Srednjobosanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Iz Unsko-sanskog nije bilo moguće izabrati dva delegata srpskog naroda, kao i jednog iz Tuzlanskog kantona, dok predstavnika bošnjačkog naroda nije bilo moguće izabrati iz Zapadnoherecegovačkog kantona jer među izabranim zastupnicima nije bilo onih koji se tako izjašnjavaju.

Inače, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Bosanskopodrinjskog kantona.

Utvrđivanje rezultata je uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda srpskog naroda iz Bosanskopodrinjskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zbog identičnog količnika žrijebane su dvije kandidatske liste i to kandidatska lista Daliborke Milović i kandidatska lista Novi početak. Mandat je dodijeljen kandidatskoj listi Daliborke Milović.

Iz Bosanskopodrinjskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su Netim Alagić (Bošnjak), Berina Fejzić (Hrvatica) i Daliborka Milović (Srpkinja).

Budući da Skupština Bosanskopodrinjskog kantona nema izabranih poslanika iz ostalih popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...