- Advertisement -

Završen štrajk doktora u HNK, Vlada obećala potpisivanje ugovora do kraja mjeseca

Preporučujemo

Doktori i stomatolozi Hercegovačko-neretvanskog kantona obustavili su generalni štrajk najavljen za danas jer je pronađeno rješenje, u dogovoru sa vladom ovog kantona.

Predstavnici Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNK su jučer bili na neformalnom sastanku sa premijerom ovog kantona Nevenkom Hercegom te su uspjeli približiti stavove.

”Nakon obećanja da će kolektivni ugovor biti potpisan do kraja maja, Skupština Sindikata je to prihvatila i odučila da danas obustavlja generalni štrajk. Većina spornih tačaka je usuglašena, ali ćemo i mi dati prostora Vladi da to financijski isplanira kako bi i mi u konačnici bili zadovoljni, što znači da će kolektivni ugovor biti potpisani na tri godine”, rekla je predsjednica Sindikata Kristina Bevanda za Bljesak.info.

Sindikat je prihvatio raniju ponudu Pregovaračkog tima Vlade HNK u kojoj se satnica s dosadašnjih 2,00 KM povećava na 2,30 KM, a koeficijenti za 0,60 KM linearno za zanimanja liječnika medicine i stomatologije.

”S njihove strane je pokazana volja da se ovo riješi, te sad imaju svoje finalne dogovore unutar Vlade, nakon kojih bi mi trebali dobiti poziv da dobijemo konačnu verziju tog dogovora”, rekla je Bevanda.

Podsjećamo, Sindikat je već prošle sedmice objavio kako su pregovori propali, optužujući Vladu da su uslijed pregovora medijima dali podatke i iznose iz kolektivnog ugovora, piše bljesak.

U međuvremenu, Vlada HNŽ-a je objavila priopćenje kako je današnjim danom isteklo predviđeno vrijeme za pregovore između Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u HNK i Pregovaračkog tima Vlade ovog kantona, ali nije postignut dogovor oko prava i obveza poslodavaca i radnika iz djelatnosti liječnika medicine i stomatologije na području HNK.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...