- Advertisement -

Završena izgradnja prve faze biciklističke staze i sanacija pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije

Preporučujemo

Na oduševljenje naših sugrađana završeni su radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze u Alipašinoj ulici – od Ulice Sutjeska do ulaza u kompleks Zetra, ukupne dužine 841 metar, kao i radovi na sanaciji pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije.

Tim povodom delegacija Općine Centar predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić obišla je pomenute lokacije. Učenici osnovnih škola sa područja općine Centar na biciklima su „testirali“ novu stazu čime je ozvaničen završetak radova.

Za projekat sanacije pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije Općina Centar je iz budžeta izdvojila 127.000 KM. Nakon uklanjanja stare podloge postavljen je novi tampon i podloga, te novi betonski ivičnjaci sa obje strane pješačkih staza. Za nesmetan pristup osobama u invalidnim kolicima iz Ulice Koševo izgrađena je nova pristupna rampa dužine 25 metara, na koju su postavljene kulir ploče kao i zaštitna ograda sa obje strane rampe. Za izvođenje radova angažovane su firme „Bosman“ i „Sela“, dok je idejni projekt uradila firma „Design&QC“.

Općina Centar je u prošlogodišnjem budžetu izdvojila iznos od gotovo 300.000 KM za izgradnju prve faze biciklističke staze. Radove je izvodila građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka koja je na javnom pozivu odabrana kao najpovoljniji izvođač radova. Uz biciklističku stazu postavljene su nove parkovske klupe na kojima se građani mogu odmoriti.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog okončanja radova te najavio početak druge faze izgradnje biciklističke staze.

-Druga faza izgradnje biciklističke staze obuhvata dionicu od ulaza u kompleks Zetra do parka Jezero, dužine 802 metra. Općina Centar će također biti finansijer realizacije ove druge faze projekta. Ukupna dužina biciklističke staze iznosi oko 1.644 metara. Sa realizacijom ovog projekta biciklisti i pješaci će imati nesmetanu putnu komunikaciju do parka na Jezeru gdje će moći uživati u najvećoj gradskoj zelenoj oazi. Naš cilj je u narednom periodu spojiti ovu stazu sa gradskom biciklističkom stazom, istakao je Ajnadžić.

Direktor Druge gimnazije u Sarajevu Seid Alibegović ovom prilikom uručio je zahvalnice načelniku Ajnadžiću i predsjedavajućoj Karačić za saradnju i finansijsku podršku ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...