Završena obnova Kuće spasa na Bjelašnici, useljenje na proljeće

Preporučujemo

Završena je obnova Kuće spasa na Bjelašnici. U proljeće je planirano da se završi unutrašnje uređenje kuće. Bit će ovo prostor za planinare, turiste, gorsku službu spašavanja, putnike namjernike, kao spas od hladnoće i oluja.

Na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice, na Štinom dolu nalazi se Kuća spasa. Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare u vrijeme mećava i jakih udara vjetra, a najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima.

- -

Kuća spasa u agresiji na Bosnu i Hercegovinu bila je skoro u potpunosti uništena. Općina Trnovo 2020. godine počela je sa rekonstrukcijom kuće koja je konačno završena, a to će doprinijeti podizanju kvaliteta u turističkoj ponudi. U Kući spasa moći će navratiti i turisti da se osvježe pa možda i prespavaju ako to žele.

Objekat će zadržati svoju prvu namjenu, a planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna površina kuće je 559 kvadratnih metara, a objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Između ostalog objekat će imati: sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za sastanke i terasu.

– Vrijednost ugovora bila je 638.745 maraka, a investitor radova je Općina Trnovo, uz materijalnu podršku Vlade Federacije BiH i Turističke zajednice Kantona Sarajevo – kazali su u Općini Trnovo.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...