Završeni protesti ispred OHR-a, zatražena ostavka Šmita: Hoćemo da smo suverena zemlja, od toga nikada nećemo odustati

Preporučujemo

Završeni su protesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nekoliko hiljada nezadovoljnih građana, koji na ovaj način pokazuju neslaganje s odlukama i potezima visokog predstavnika Christiana Schmidta, poslalo je poruku da međunarodna zajednica računa na njih i da se ne igra njihovim strpljenjem.

Margaret Uber, ambasadorica Njemačke u BiH, uputila je poruku Christianu Schmidtu i onima koji Boga mole da i ovaj skup propadne.

“Oni su zadovoljni svojim poslom i platama. Christiane, ti si najveća nesreća koja se sručila na BiH od agresije. Sumnjamo da si korumpiran. Tvoje izmjene Izbornog zakona minut nakon izbora su najpodlija prevara birača. Samo se brineš ima li još šta što nisi dao Čoviću, da i do daš. Obespravio si manjine svojim glupim izmjenama Izbornog zakona.Dragi moji rodoljubi koji nemate drugu domovinu osim BiH, ne predajite se! Znajte da će se svjetlo kad tad ukazati. Živjela slobodna i građanska BiH!”, kazala je Uber.

Okupljnim demonstrantima obratio se i Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

“Vi sijede dlake, svaki od vas nosi nit smrti, sa onim s čim ste se suočili. Do kada ćeš ti neutješni Bosanče idi pognute glave, zamišljen, ojađen, tužan…, do kada ćeš trpjeti nepravde? Ovo je prvi skup da smo se okupili bez obzira na stranačke razlike. Opredijelimo se konačno da je ovo naša država, suverena država od koje nikada odustati nećemo. Mi čuvari BiH nikada od nje nećemo odustati! Hoćemo da smo suverena zemlja!”, kazao je Kulenović, naglašavajući da je BiH izdana.

“Izdani smo kada smo primljeni u UN, jer nas nisu smatrali bosanskom nacijom. Sretan sam što vas vidim u ovom broju, beskrajno sam zahvalan. Ako mogu Crnogorci, koji su ugroženi, da se skupe u desetinama hiljada, moramo i mi naučiti! Obećavam da će vas Krug 99 pozvati kada to bude potrebno!”, poručio je Kulenović.

Okupljenima se obratio Suad Đozić, aktivista ispred grupe Restart BiH. Potcrtao je kako je glavni prigovor na protestima koje su organizovali u posljednje dvije godine bio “nema vas dovoljno”.

“Kad sam 25. oktobra bio u ovoj zgradi, rekli su mi da nas nema dovoljno”, rekao je Đozić.

Kazao je i kako je glavni uzrok svih problema u BiH to što nemamo grašansku državu.

“Otklonimo prvo uzrok, pa ćemo imati dobre plate. Uzrok je što nemamo građansku državu, jedan čovjek jedan glas”, tvrdo Đozić.

Rekao je i da inostrane diplomati BiH nude dva puta:

“Nude nam se dva puta u ovom momentu. Prvi je napravljen apelacijama u Strazburu. Evropski parlament je isto tako prošle godine u junu usvojio Rezoluciju gdje nam je dao smjernice da idemo tim putem – po presudama, da slijedimo ljudska prava. A šta danas imamo? Drugi put, ono što nam Zagreb traži preko Schmita”, zaključio je aktivista Restarta.

Okupljenim grašanima se obratila se Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kazavši da je razlog okupljanja “nezadovoljstvo protiv šmitizacije Bosne i Hercegovine”. Naglasila je kako je krajnje vrijeme za demonstracije.

“Susjedne zemlje, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope su insrumentalizirale Ured OHR-a i preko njega nam uvode aparthejd”, rekla je Zornić.

Istakla je i kako od domaćih političara zahtijevaju bezuvjetno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta, kako bi zemlja dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju EU.

Imala je i poruku za zapadne diplomate:

“Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate koji svojim greškama vodi zemlju u nestanak”, bila je decidna Zornić.

Zatražila je i ostavku Christiana Schmidta, za kojeg kaže da je nedostojan funkcije visokog predstavnika.

“Tražimo i punu demokratiju, makar to značilo promjenu Dejtonskog sporazuma koji je postao kočnica napretka naše BiH. Bosne je bilo, Bosne ima i Bosne že biti”, poručila je Zornić.

Građani su na demonstracije doputovali iz svih dijelova BiH: Krajine, Tuzle, Živinica, Banovića…

Najnovije

Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe...