Završna riječ na suđenju: Tužilaštvo traži kaznu za Fahrudina Radončića i ostale

Preporučujemo

Državno tužilaštvo je na suđenju za ometanja rada pravosuđa zatražilo da se Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, objavio je BIRN.

Tužiteljica Suada Pašić je rekla da iz provedenih dokaza proizilazi da su Radončić i Dautbašić tražili od uposlenika ambasade Sjedinjenih američkih država (SAD) Zijada Hadžijahića da pokuša saznati da li je u vezi sa pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorene istraga i da pokuša uticati da se zatvori.

- -

„Obećali su Hadžijahiću da će uticati da njegova supruga bude imenovana na mjesto ambsadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskj zemlji.  Hadžijahić stupa u kontakt sa tužiocama Tužilaštva BiH, traži informacije o istragama. O svemu obavještava Dautbašića, a ovaj Radončića“, rekla je tužiteljica.

Radončić i Dautbašić su, prema njenim riječima, prethodno imali saznanja da je Sarić odbila svjedočenje u Sudu BiH putem videolinka zbog “uznemiravanja”.

Navela je tužiteljica i da je Radončić predlagao članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da na mjesto ambasadora u Sloveniji imenuje Hadžijahićevu suprugu ispred Saveza za bolju budućnost (SBB), o čemu, kako je rekla, govori komunikacija između njih dvojice.

“Iz komunikacija proizilazi da su optuženi jasno znali da je sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će biti obavljeno imenovanje zakazna za 12. januar 2016. godine”, dodala je tužiteljica.

- -

Pored davanja nagrade za trgovinu uticajem, odnosno traženja od Hadžijahića da pokuša saznati da li je otvorena istraga, Radončića optužnica tereti da je naredio vršenje pritiska na Sarić da u postupku koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija promijeni iskaz, dok su izvršioci bili Dautbašić i Šahman.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je govoreći o izjavi koju su dali Šahman i Dautbašić i koja je proslijeđena sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu o kontaktima sa Sarić, ocijenila da je njen cilj bio da se zaštite optuženi i da se svjedokinja diskredituje.

„Izjava ovjerena kod notara je u suprotnosti sa izvedenim dokazima. Cilj je bio da se protiv Sarić pokrene postupak kako bi je mogli diskreditovati“, rekla je Stanojlović.

Pomenula je i da saslušanjem Sarić u fazi istrage nije prestao njen status svjedoka i da je od nje traženo da svjedoči drugačije nego u izjavi, kao i da je njeno svjedočenje vezano za krivični, a ne neki drugi postupak.

Osim što je na kraju završnog izlaganja zatražila osuđujuću presudu i da se optuženima izreknu kazne u skladu sa zakonom, tužiteljica Stanojlović je zatražila da se oštećenoj Sarić dosudi imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete.

Državno tužilaštvo zatražilo je i da se od optuženih oduzmu mobiteli i sim kartice.

Nastavak suđenja je 23. aprila kada će sa iznošenjem završne riječi početi Radončićeva Odbrana.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...