Zbirka ličnih predmeta čuva sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Preporučujemo

Uprava Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari već dva mjeseca radi na prikupljanju predmeta žrtava genocida i taj projekt će biti nastavljen i u narednom periodu.

Kustos Memorijalnog centra Potočari Azir Osmanović kaže da su u toj instituciji zadovoljni brojem dosad prikupljenih predmeta.

- -

-Danas su neke majke donijele lične predmete svojih najdražih, a mi ćemo u budućnosti nastaviti terenski rad i obilaziti mjesta u kojima žive preživjele žrtve genocida, kao i područja gdje su ubijene žrtve genocida od Srebrenice do Tuzle, s nadom da pronađemo neke predmete koji su im pripadali – rekao je Feni Osmanović.

Navodi da su neki predmeti već pronađeni na području Kameničkog brda i smješteni u Memorijalni centar Potočari. Preživjela žrtva genocida Begajeta Nukić danas je predala pantole svog supruga Seada i druge predmete njenog svekra.

– Ovo su pantalone mog muža i sve sam ih čuvala sa nadam da će jednog dana doći, ali nažalost nikad nije došao. Nakon genocida 1995. godine nismo ga pronašli, nikad nismo saznali gdje je ubijen. Njegove pantalone predajem muzeju da ima trag da je moj suprug Sead Nukić postojao, jer jedino na spomen ploči se nalazi njegovo ime – kazala je Feni Nukić.

Predsjednica Udruženja “Snaga žene“ Branka Antić Štauber, koja već dugi niz godina pomaže Srebreničanka, danas je okupila članice udruženja u Memorijalnom centru koje su donijele neke od predmeta svojih najmilijih.

- -

– Mislim da je jako važno da pronađeni predmeti dobiju svoje mjesto u muzeju, i time se potvrđuje da su ti ljudi postojali i da su bili na ovoj zemlji. Svi pronađeni predmeti će biti dugoročno sačuvani u muzeju i od zaborava. Postoji ideja da predmeti budi izloženi u muzeju u Glasgovu u Škotskoj. To je jako dobra ideja, a radi se o muzeju gdje postoji i soba ‘Ane Frank’, djevojčice koja je bila žrtva holokausta – naglasila je.

Poručuje kako je važno da Srebrenica ne bude zaboravljena, kao i druga mjesta stradanja u kojima su počinjeni zločini za sve tri nacionalne skupine.

-Dobro je da predmeti koji se predaju budu sačuvani, a u muzeju će dugoročno to i biti – potcrtala je Antić Štauber.

Fena

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...