Zbog nebrige lokalne vlasti prepolovljen broj malinara u Visokom

Preporučujemo

U posljednje dvije godine u Visokom skoro je prepolovljen broj uzgajivača malina. Jedan od najvažnijih razloga je nedostatak interesa u općinskoj/gradskoj administraciji da pomogne malinarima kako bi prebrodili nepovoljne vremenske uvjete koji su uzrokovali loš kvalitet malina prošle godine, nisku otkupnu cijenu i negativne trendove na tržištu, saopćila je OO SDA Visoko. 

I dok se općine u ZDK trude da zaštite svoje malinare raznim mjerama i poticajima, kažu u SDA, zvuči paradoksalno ali Općina/Grad Visoko u potpunosti izbjegava bilo kakvu brigu i pomoć malinarima.

- -

– Zato je ova nerazumna odluka Općine/Grada Visoko bitno utjecala na smanjenje broja malinara. Šta više, Općinska/Gradska administracija umanjenjem ukupnih poticaja za razvoj poljoprivrede sa mizernih 70.000 KM u 2017. na 60.000 KM u 2018. i 2019. godini, jasno je dala do znanja šta misli o ovoj grani privrede koja ima perspektivu ali nema podršku Općine/Grada. Ovakakv maćehinski odnos uticao je na ukupne prilike i nesigurnost malinara koji su odbijanje pomoći razumjeli kao jasan signal Općinske/Gradske administracije da se od ovog posla treba odustati – stoji u saopćenju. 

Tvrde da je takav odnos Općine/Grada Visoko uzrokom da se broj registrovanih proizvođača maline sa 620 u 2017. godini smanjio na 561 u 2018. godini.

– A, zbog nebrige Općine/Grada prema ovoj poljoprivrednoj grani u 2019. godini broj proizvođača maline u Visokom je skoro prepolovljen, tako da je preko 200 porodica ostalo bez prihoda kojim ovi ljudi obezbjeđuju vlastitu egzistenciju – poručuju iz SDA

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...