Zbog nebrige lokalne vlasti prepolovljen broj malinara u Visokom

Preporučujemo

U posljednje dvije godine u Visokom skoro je prepolovljen broj uzgajivača malina. Jedan od najvažnijih razloga je nedostatak interesa u općinskoj/gradskoj administraciji da pomogne malinarima kako bi prebrodili nepovoljne vremenske uvjete koji su uzrokovali loš kvalitet malina prošle godine, nisku otkupnu cijenu i negativne trendove na tržištu, saopćila je OO SDA Visoko. 

I dok se općine u ZDK trude da zaštite svoje malinare raznim mjerama i poticajima, kažu u SDA, zvuči paradoksalno ali Općina/Grad Visoko u potpunosti izbjegava bilo kakvu brigu i pomoć malinarima.

– Zato je ova nerazumna odluka Općine/Grada Visoko bitno utjecala na smanjenje broja malinara. Šta više, Općinska/Gradska administracija umanjenjem ukupnih poticaja za razvoj poljoprivrede sa mizernih 70.000 KM u 2017. na 60.000 KM u 2018. i 2019. godini, jasno je dala do znanja šta misli o ovoj grani privrede koja ima perspektivu ali nema podršku Općine/Grada. Ovakakv maćehinski odnos uticao je na ukupne prilike i nesigurnost malinara koji su odbijanje pomoći razumjeli kao jasan signal Općinske/Gradske administracije da se od ovog posla treba odustati – stoji u saopćenju. 

Tvrde da je takav odnos Općine/Grada Visoko uzrokom da se broj registrovanih proizvođača maline sa 620 u 2017. godini smanjio na 561 u 2018. godini.

– A, zbog nebrige Općine/Grada prema ovoj poljoprivrednoj grani u 2019. godini broj proizvođača maline u Visokom je skoro prepolovljen, tako da je preko 200 porodica ostalo bez prihoda kojim ovi ljudi obezbjeđuju vlastitu egzistenciju – poručuju iz SDA

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...