Zbog političke nestabilnosti strani investitori zaobilaze BiH

preporučujemo

Sve je manje investitora koji žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu, pa smo daleko od ekonomskog razvoja, a samim tim i novih radnih mjesta.

Ovakvom stanju doprinijela je i pandemija, ali ključna je politička nestabilnost od koje bježi inozemna poslovna zajednica. Bježi i domaće stanovništvo, pa će nam uskoro biti potrebna i uvozna radna snaga.

Strani investitori zaobilaze Bosnu i Hercegovinu u širokom luku. Ako pogledamo statistiku od 2008. godine, kada su ulaganja bila rekordna, u iznosu većem od milijardu eura, linija je krivudavo padala. Trenutno su dominatna strana ulaganja kompanija koje su reinvestirale svoju dobit.

JASMINA DŽEVLAN, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH

– U prvih šest mjeseci 2021. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano 766 miliona KM stranih ulaganja, što predstavlja povećanje od 66 posto u odnosu na isti period prošle godine. Većina tih investicija predstavljaju, u stvari, reinvesticije postojećih investitora.

Bosna i Hercegovina ima velike šanse da se na kvalitetniji način pozicionira u globalnom ekonomskom lancu. Ali takve šanse nam izmiču zbog nestabilne političke situacije u zemlji i izostanka pravih reformskih procesa usmjerenih ka smanjenju tereta, pogotovo za realni sektor, poručuje struka.

BRANIMIR MUJDŽA, predsjednik Vijeća stranih investitora

– Direktna strana ulaganja u GDP-u BiH kreću se oko dva, dva i po posto. U zemljama u regionu kreću se između četiri i pet posto, to bi bila neka mjera koja bi bila puno adekvatnija, kako bi stigli u korak sa ostalim razvijenijim zemljama. Bosni i Hercegovini je prijeko potreban kapital i radna mjesta. Mi imamo jedan vidljiv negativan demografski odliv u BiH, to je ono što je najveći problem našeg društva.

ADNAN SMAILBEGOVIĆ, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

– Država treba da napravi jedan stimulativan poslovni ambijent i onda će kapital sam početi dolaziti, onda će se ljudi zapošljavati, onda će tržište odreagovati, povećavat će se plate. Moramo otvoriti i naše tržište za uvoznu radnu snagu, to će nas sačekati vrlo brzo, vjerujte.

Pročitajte:  Značajno povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021.

Više u prilogu BHRT-a.

Najnovije

Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata,...