Zbog posvećenosti obilježavanju genocida: Bosanac Smajo Bešo odlikovan ordenom oficira Reda Britanskog Carstva

Preporučujemo

Bosanac Smajo Bešo, profesor na engleskom Univerzitetu u Newcastleu, dobio je odlikovanje zbog posvećenosti obilježavanju genocida te pružanju mogućnosti da ljudi širom Britanije nauče lekciju o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Bešo je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu bio primoran izbjeći u Veliku Britaniju. Postao je profesor na Univerzitetu u Newcastleu, te se posvetio informisanju građana Velike Britanije o genocidu i ratu u BiH. Bešo odlikovan ordenom oficira Reda Britanskog Carstva.

- -

“Čast nam je i privilegija da objavimo da je naš predsjedavajući i osnivač, @TAG, nagrađen OBE na Kraljevskoj listi novogodišnjih počasti za njegove usluge obrazovanju o holokaustu i genocidu.

Smajo svoju priču dijeli od 2015. godine i neumorno je radio na tome da izvučemo važne lekcije iz rata u Bosni kako bismo inspirirali djela mira ovdje u Velikoj Britaniji. Ova nagrada je zasluženo priznanje nevjerovatno vrijednog, strastvenog i inspirativnog pojedinca.

Smajo Bešo - priznanje u Velikoj Britaniji
Foto: Privatni album : Smajo Bešo – priznanje u Velikoj Britaniji

“Čestitamo Smajo, tako smo ponosni na tebe!”, navodi se u objavi na Facebook stranici Bosnian Genocide.

Također jedan je od edukatora u fondaciji Holocaust memorial day trust, gdje neumorno radi na promicanju međukulturalnog i međuvjerskog dijaloga. Redovno dijeli svoja iskustva i odigrao je ključnu ulogu u organizaciji obilježavanja Dana sjećanja na holokaust na sjeveroistoku Velike Britanije.

- -

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...