ZBOG SLUČAJA DŽENAN MEMIĆ Skupština KS se ne zakazuje jer nema većine za usvajanje izvještaja o radu Tužilaštva KS

Preporučujemo

Posljednja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je 7. maja, a sa dnevnog reda tada je skinut Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2017. godinu. Na sjednici se nije pojavila glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić koja je trebala odgovarati na pitanja zastupnika. Ona je u pismu koje je uputila Skupštini KS navela da odbija doći na sjednicu zbog obraćanja Muriza Memića, oca ubijenog mladića Dženana Memića koji je govorio o slučaju koji nije završen.

Rasprava zastupnika o (ne)radu Tužilaštva KS je prekinuta i Izvještaj je povukao ministar pravde i uprave Mario Nenadić (SBB). Dogovoreno je da sljedećoj sjednici prisustvuje i glavna tužiteljica Burzić koja će odgovarati na sva pitanja zastupnika.

- -

Iako je Kolegij održan 6. juna, agencija Patria saznaje da nije postignut dogovor o održavanju nove sjednice. Nezvanično, ona je trebala biti održana 25. juna. No, prema informacijama koje smo dobili pravi razlog nezakazivanja sjednice je što nema skupštinske većine koja bi podržala Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2017. godinu.

Na prošloj sjednici održanoj 7. maja zastupnicima se prije razmatranja Izvještaja Tužilaštva KS obratio Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića. Više od dvije godine traje agonija porodice da sazna istinu o mladićevoj smrti. Tužilaštvo KS je slučaj vodilo kao saobraćajnu nesreću, zatim kao ubistvo po nepoznatom izvršiocu, da bi ponovo izvršili prekvalifikaciju djela u saobraćajnu nesreću.

Za to su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović kojima se sudi na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Suđenje se privodi kraju, a novi detalji iznova ruše teoriju da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Na ovom slučaju radilo je čak devet tužilaca, a dvoje je već napustilo Tužilaštvo KS, dok je protiv jednog tužioca podnesena i krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja i utjecaja na svjedoke.

- -

Memić je od zastupnika u Skupštini KS zatražio da mu pomognu, a prvi korak je da ne podrže Izvještaj Tužilaštva KS. On je sa skupštinske govornice zatražio da se pronađe i procesuira ubica njegovog sina i da se prekine farsa sa suđenjem za saobraćajnu nesreću.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...