Zbog SNSD-a, HDZ-a i SDS-a u Domu naroda građani će i dalje plaćati akcize

Preporučujemo

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH završena je i prije nego što je počela. Naime, sjednica je otkazana jer nije bilo kvoruma za donošenje odluka.

Od 15 članova Doma naroda na sjednicu je došlo njih šest, jer svi delegati iz reda srspkog naroda, kao i četvero delegata iz reda hrvatskog naroda nisu došli na sjednicu.

Inače, na ovoj sjednici delegati su se trebali izjasniti samo o jednoj tački dnevnog reda, a to je usaglašeni prijedlog izmjena Zakona o akcizama, kojima se ukidaju akcize na gorivo u narednih šest mjeseci, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca odlukom Vijeća ministara.

Zahvaljujući nedolasku Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš, Bariše Čolaka (HDZBiH), Nikole Špirića, Sredoja Novića, Dušanke Majkić, Lazara Prodanovića (SNSD) i Mladena Bosića (SDS) građani će i dalje plaćati akcize na gorivo.

Naime, dva parlamentarna doma usvojila su prijedlog ovih izmjena u dva različita teksta. Zastupnički dom je usvojio verziju sa šestomjesečnim ukidanjem, a Dom naroda sa ukidanjem u trajanju od mjesec dana. Zajednička komisija je prihvatila prijedlog Zastupničkog doma, koji je trebao biti potvrđen u oba doma PSBiH.

Vrijedi podsjetiti da su protiv ukidanja akciza i Svjetska banka i MMF, tvrdeći da bi zbog ukidanja akciza BiH ostala bez novca za izmirenje vanjskog duga.

Na dnevnom redu je trebao biti i usaglašeni prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim je predviđeno uvođenje nulte stope pDV-a za osnovne životne namirnice.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...