Zdravlje Alekseja Navalnog se pogoršava, gubi osjećaj u rukama i nogama

preporučujemo

Poznati kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina Aleksej Navalni, koji se nalazi u zatvoru, prema riječima njegovog advokata Vadima Kobzova ima problema sa zdravljem.

Navalni služi kaznu zbog pronevjere, a njegovo zdravstveno stanje se pogoršava nakon što su mu dijagnosticirane dvije spinalne hernije. Kobzov tvrdi da Navalni gubi osjećaj u rukama i nogama.

Prošle sedmice je Navalni započeo štrajk glađu zahtijevajući adekvatno liječenje zbog akutnog bola u leđima i nogama. BIjela kuća je saopćila da se njegovo zdravlje pogoršava.

Kobzov ga je posjetio u srijedu te je prenio informacije o njegovom stanju.

“Aleksej sam hoda, ali osjeća bolove. Zabrinjavajuće je to što bolest očigledno napreduje, jer gubi osjećaj u nogama, dlanovima i zglobovima”, napisao je advokat na Twitteru.

Prošle sedmice je 44-godišnji Navalni premješten u bolnički odjel zatvora u gradu Pokrovu sa simptomima respiratorne bolesti nakon što se žalio na konstantno povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj. Njegova temperatura je oscilirala te je pala na 37 stepeni u srijedu nakon što je u ponedjeljak iznosila 39 stepeni. Njegov advokat je rekao da Navalni gubi kilogram dnevno zbog štrajka glađu.

Također, Navalni tvrdi da čuvari pokušavaju da mu otežaju štrajk glađu tako što peku piletinu u njegovoj blizini te stavljaju slatkiše u njegove džepove.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena smatra da je zatvaranje Navalnog “politički motivisana i odvratna nepravda” te je pozvala na njegovo oslobađanje.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je saopćila da je Navalni izložen torturi koja ga polako ubija, jer je zatvor poznat po posebno surovim uvjetima. Njegovi advokati tvrde da ljekara nema te da medicinski odjel ovisi o samo jednom medicinaru.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...