Zelenski govorio o šansama za pobjedu: “Vi dajete municiju, mi šaljemo svoje sinove i kćeri”

Preporučujemo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smatra da nakon odobrenja nove američke pomoći njegovoj zemlji, postoji “šansa za pobjedu” protiv Rusije.
“Mislim da će ova podrška stvarno ojačati oružane snage Ukrajine. I imat ćemo priliku pobijediti ako Ukrajina doista dobije oružje koje nam je toliko potrebno. Neki stvarno ključni ssistemi oružja koje je teško nabaviti. Stvarno to cijenim”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a odobrio je u subotu paket pomoći Ukrajini u iznosu od gotovo 61 milijarde dolara. Prijedlog za Ukrajinu i druge države u njezinoj blizini uključuje 23 milijarde dolara za popunu američkog oružja, zaliha i opreme. Dodjeljuje više od 11 milijardi za finansiranje specifičnih američkih vojnih operacija u regiji i gotovo 14 milijardi za pomoć Ukrajini u nabavi modernih sustava naoružanja i druge vojne opreme.

- -

Nedostatak municije i vojnika

Prijedlog su poslali Senatu, gdje je odobrenje gotovo izvjesno idućih dana. Predsjednik Joe Biden obećao je da će ga odmah potpisati.

“To je naravno pordška američkog naroda. Političke odluke ovise o javnom mnijenju. Ova će pomoć ojačati ukrajinsku vojsku i poslati jasan signal Kremlju”, rekao je Zelenski.

Priznao je da se ukrajinski branitelji posljednjih sedmica i mjeseci suočavaju s problemima zbog nedostatka streljiva i vojnika.

- -

Američki institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj je današnjoj analizi naveo da bi Rusija mogla iskoristiti nadolazeće sedmice, prije dolaska američke pomoći vrijedne desetke milijardi dolara, i pokušati napredovati do operativno važnih ciljeva u Ukrajini, kao što je grad Chasiv Yar.

Ukrajina se želi pripremiti

“Moskva očekuje da će zauzeti Chasiv Yar do 9. maja. Ukrajinskim braniteljima tamo nedostaje opreme, moraju se nositi s ruskim izviđačkim dronovima koji vode topništvo. Nadam se da će oružje stići uskoro i da ćemo odbiti napad”, rekao je Zelenksi, koji je ove sedmice posjetio vojnike koji se bore na frontu u regiji Donetsk u blizini Chasiv Jari.

Prema riječima Zelenskog, Rusija želi biti spremna za pokretanje velike ofanzive početkom ljeta, te se stoga Ukrajina također mora pripremiti.

“Pripremamo se, vojnici su na obuci, čekaju sustave naoružanja. Želimo da naše brigade budu potpuno opremljene. Trebamo to (američku pomoć) što je prije moguće civilizirani svijet daje samo streljivo, Ukrajina je ta koja šalje svoje sinove na prve linije i kćeri i svima ostalima pokazuje pravu cijenu”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...