Zelenski najavio velike promjene u vojsci

Preporučujemo

Volodimir Zelenski je zatražio brze promjene u operacijama ukrajinske vojske i najavio smjenu zapovjednice njenih medicinskih snaga.

Odluka ukrajinskog predsjednika objavljena je jučer nakon njegovog sastanka s ministrom obrane Rustemom Umerovom.

Potez Zelenskog dolazi u trenutku pojačanih rasprava o vođenju 20-mjesečnog rata protiv Rusije, s posebnim naglaskom na pitanja o tome koliko brzo se odvija protuofenziva na istoku i jugu.

“Na današnjem sastanku s ministrom obrane Umerovom postavljeni su prioriteti. Ostalo je malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene”, saopćio je ukrajinski čelnik u sinoćnjem obraćanju, prenosi Guardian.

Ukrajinska vojska tvrdi kako napreduje

Zelenski je potvrdio kako je smijenio general pukovnicu Tetianu Ostaščenko s mjesta zapovjednice medicinskih snaga.

“Zadatak je jasan, kao što je više puta naglašeno u društvu, posebno među borbenim medicinskim osobljem, potreban nam je temeljno novi nivo medicinske podrške za naše vojnike”, naveo je.

Tvrdi kako to uključuje čitav niz pitanja – bolje zavoje, digitalizaciju i bolju komunikaciju. Umerov je potvrdio smjenu putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram i kao glavne prioritete postavio digitalizaciju, “taktičku medicinu” i rotaciju uslužnog osoblja.

Inače, ukrajinska vojska javlja o napretku i ponovnom preuzimanju okupiranih područja na istoku i jugu, a prošle sedmice je objavila da su njene trupe preuzele kontrolu nad područjima na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Zelenski ne misli da je rat u pat poziciji

Ukrajinski vrhovni komandir, general Valerij Zalužni, u eseju objavljenom ovog mjeseca, istakao je da rat ulazi u novu fazu iscrpljivanja i da je Ukrajini potrebna sofisticiranija tehnologija za suprotstavljanje ruskoj vojsci.

Iako je opetovano govorio da će za napredak trebati vremena, Zelenski je zanijekao da je rat u pat poziciji i pozvao je zapadne partnere Kijeva, uglavnom Sjedinjene Države, da zadrže nivo vojne podrške.

Ostaščenko je zamijenio general pukovnik Anatolij Kazmirčuk, načelnik vojne klinike u Kijevu. Njena je smjena uslijedila sedmicu dana nakon što je jedan ukrajinski medij sugerisao da je njezina smjena, kao i smjenjivanje drugih, neizbježna nakon konsultacija s bolničarima i drugim zvaničnicima odgovornim za pružanje podrške vojsci, prenosi Index.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti BiH imenovalo tim za pregovore s FRONTEX-om, BiH postaje dio evropske kolektivne sigurnosti

Ministarstvo sigurnosti BiH imenovalo je članove tima za pregovore s FRONTEX-om, potvrdio je za "Avaz" državni ministar Nenad Nešić. Na...