Zelenski predložio parlamentu Ukrajine da protiv Irana uvede sankcije koje će trajati 50 godina

Preporučujemo

Predsjednik Volodimir Zelenski podnio je Vrhovnoj Radi (Parlamentu Ukrajine) nacrt rezolucije za uvođenje 50-godišnjih sankcija protiv Irana.

Prema dokumentu, sankcije protiv Islamske Republike Iran primjenjuju se na razdoblje od 50 godina i uključuju potpunu zabranu trgovinskih operacija, obustavu tranzita resursa, letova i prijevoza u Ukrajini te sprječavanje odljeva kapitala iranskih stanovnika.

Kabinet ministara, Sigurnosna služba, Vanjska obavještajna služba, Narodna banka i druga nadležna državna tijela trebaju provoditi i pratiti sankcije.

U dokumentu se također predlaže zabrana bilo kakvog ulaganja u Iran i prijenosa tehnologije i prava intelektualnog vlasništva od stanovnika Ukrajine.

Osim toga, predlaže se obustava elektroničkih sredstava plaćanja (uključujući prijenose, poravnanja i podizanja gotovine) koja izdaju rezidenti Islamske Republike Iran.

Nacionalnoj banci također je zabranjeno registrirati međunarodni sistem plaćanja kojim upravlja Iran.

Na sastanku održanom u utorak, 25. aprila, Kabinet ministara odlučio je podnijeti prijedloge Vijeću za nacionalnu sigurnost i odbranu za uvođenje sektorskih sankcija Iranu.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...