Zelenski produžio vanredno stanje i opću mobilizaciju u Ukrajini

Preporučujemo

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je parlamentu predložio produžavanje vanrednog stanja i novi vremenski okvir za opštu mobilizaciju do kraja ljeta.

U nacrtu zakona o usvajanju predsjedničke Uredbe o produženju vanrednog stanja u Ukrajini, Zelenski predlaže produženje vanrednog stanja za 90 dana od 25. maja pa skoro do kraja augusta 2022. godine.

Predsjednik također predlaže Vrhovnoj Radi Ukrajine produženje opšte mobilizacije od 25. maja za još 90 dana.

Tekst nacrta zakona o nastavku vanrednog stanja i opšte mobilizacije parlament je zaprimio i poslao nadležnom komitetu na razmatranje.

Zelenski je u današnjem video obraćanju podsjetio na zločine počinjene 1944. godine nad Krimskim Tatarima, te naveo kako danas Rusi nastavljaju raditi iste stvari svim Ukrajincima.

“Neka je vječna slava svim Krimskim Tatarima, žrtvama genocida”, kazao je Zelenski.

Nakon pada Krima u ruke Sovjeta u maju 1944. naređeno je premještanje tatarskog stanovništva, uključujući i porodice Krimskih Tatara koji su se borili u Crvenoj armiji, u Centralnu Aziju, uglavnom u Uzbekistan.

Najnovije

Danas počinje prodaja ulaznica za 28. SFF

Danas u 10 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje prodaja ulaznica za filmove...