Zelenski: Sarajevski atentat je dokaz da samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava

Preporučujemo

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se svjetskim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kazavši da je Sarajevski atentat potvrda da se sa samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava.

Predsjednik Ukrajine spomenuo je historijske događaje koji su dramatično promijenili svijet, Sarajevski atentat iz 1914. godine i Minhenski sporazum iz 1938. godine, a koji su prethodili izbijanju dva svjetska rata.

“Pamtimo, na primjer, kako samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava kao što su pucnji 28. juna 1914. u Sarajevu. Historija pamti koliko tuge može izazvati zlo jedne osobe ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Kao što je to bilo, na primjer, 1938. u Minhenu”, kazao je Zelenski.

Zelenski je u nastavku pozvao na dodatne sankcije Rusiji.

“Sada je vrijeme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju biti sankcionisane bez izuzetaka, prekinuti im svaki pristup tehnologiji i svim komercijalnim vezama”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Dodao je da se mora vršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posljedice svojih postupaka te je pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zaplijenjeni i stavi u poseban fond za one koji su pogođeni ratom.

“Ako agresori izgube sve, imat će manje motivacije da započinju ratove”, rekao je Zelenski.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...