Zelenski: Ukrajina je spremna da pokrene kontraofanzivu

Preporučujemo

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu kontraofanzivu kako bi povratila teritoriju koju je okupirala Rusija, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom u subotu.

“Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, kazao je Zelenski za Wall Street Journal.

Dodao je da ne zna koliko će sve trajati.

“Da budem iskren, to može ići na različite načine, potpuno drugačije. Mi ćemo to, međutim, učiniti i spremni smo”, rekao je.

Kijev se nada da će kontraofanziva za vraćanje teritorije promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija napala svog manjeg susjeda prije 15 mjeseci.

Zelenski je prošlog mjeseca rekao da je Ukrajina morala pričekati da stigne još zapadnih oklopnih vozila prije nego što krene u kontraofanzivu.

On je bio u diplomatskoj misiji da zadrži podršku Zapada, tražeći veću vojnu pomoć i oružje, koji su od ključnog značaja da Ukrajina uspije u svojim planovima.

Rusija drži dijelove ukrajinske teritorije na istoku, jugu i jugoistoku pod svojom kontrolom.

Dugo suho vrijeme u nekim dijelovima Ukrajine podstaklo je očekivanje da bi kontraofanziva mogla biti neizbježna. U proteklih nekoliko sedmica Ukrajina je pojačala udare na ruska skladišta municije i logističke rute.

Ukrajinska vojska u subotu je navela u dnevnom izvještaju da je Marinka u Donjeckoj regiji na istoku bila žarište borbi. Ukrajinske snage su tu odbile svih 14 napada ruskih vojnika, navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...