Zelenski: Vojska se povukla iz Avdiivke kako bi spasila što više Ukrajinaca

Preporučujemo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se njegova vojska povukla iz Avdijivke da bi sačuvala živote Ukrajinaca.

“Bila je to odluka profesionalaca da se spasi što više ukrajinskih života”, rekao je Zelenski na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, prenosi HINA.

- -

Upozorio je da nedostatak oružja s kojim je suočen Kijev samo jača ruskog predsjednika Putina. “Ne pitajte Ukrajinu kada će rat završiti. Zapitajte sebe zašto je Putin u stanju da ga nastavlja”, rekao je Zelenski.

Dodao je da je smrt ruskog opozicionog zvaničnika Alekseja Navalnog u zatvoru bila Putinova poruka Zapadu upravo za vrijeme održavanja skupa u Münchenu.

“Moramo poduzeti ne nešto, nego sve da porazimo Putina”, istakao je.

Povlačenje, najavljeno dok se Ukrajina suočava sa nestašicom streljiva zbog nedonošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, objavio je ranije u subotu Kijev.

- -

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...