Zelenski zove šefove vlada: Ukrajina želi status kandidata

Preporučujemo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje ključnu evropsku odluku te da očekuje odobrenje ukrajinske kandidature za Evropsku uniju.

U svom noćnom obraćanju dodao je da je razgovarao s 11 evropskih čelnika u, kako je nazvao, telefonskom maratonu za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu.

– Nastavljam ovaj maraton – moramo pružiti maksimalnu podršku našoj državi. Očekujemo ključnu evropsku odluku – rekao je Zelenski u noći na četvrtak.

Zahvalio je vodstvu Bugarske, Latvije, Grčke, Švedske, Estonije, Češke, Belgije, Austrije, Slovenije, Moldavije i Litvanije te pozvao čelnike da posjete njegovu razorenu zemlju.

Zelenski je naveo da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj.

– U Donbasu su konstantni masovni zračni i topnički udari. Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti – oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk – oni imaju za cilj pretvoriti sve te gradove u Mariupolj. Potpuno ih uništiti – kazao je Zelenski.

Dodao je da su ruske snage ispalile sedam projektila na Mikolajev, grad blizu Crnog mora – niko nije ubijen, ali je pet osoba ranjeno.

– Bilo je napada i u regiji Harkov. Ima žrtava. Bilo je napada na granicama Černjigovske i Sumske oblasti – dodao je.

Zelenski je opet apelirao da im se pošalje više teškog naoružanja.

– Zato više puta naglašavamo ubrzanje isporuke oružja Ukrajini – zaključio je Zelenski, prenosi Index.hr.

Najnovije

Kina uspješno lansirala petu misiju s ljudskom posadom na svemirsku stanicu

Kina je u utorak uspješno lansirala svemirski brod s novom posadom od tri člana za svoju svemirsku stanicu, izvještavaju...