Želite se preseliti? Ovaj italijanski gradić nudi kuće za jedan euro!

Preporučujemo

Jeste li ikada sanjali o tome da imate kuću u malom, slatkom, italijanskom gradiću? Ukoliko jeste, dobra vijest je da ćete je napokon moći kupiti i to za jedan euro, piše CNN.

Ollolai je dio regije na Sardiniji te prodaje stotine napuštenih kuća za samo jedan euro. Iako je ovakvih ponuda bilo i ranije, čini se da će ovaj gradić u Italiji prvi ispuniti ovo obećanje.

- -

A Ollolai ima i lijepotu i historiju koja je potrebna da bi privukla ljude. Naravno, postoji i kvaka u ovoj priči. Naime, zgrade su u jako lošem stanju i kupci se moraju obavezati da će ih renovirati u roku od tri godine. Obnova mi mogla koštati oko 28.000 dolara.

Populacija ovog gradića polako nestaje – smanjila se sa 2.250 stanovnika na 1.300.

Courtesy Sardegna Live

“Uvijek smo bili jaki ljudi i nećemo dozvoliti našem gradu da umre”, rekao je za CNN gradonačelnik ovog grada Efisio Arbau.

Mlađi stanovnici su se odselili u veće gradove, mada je ovo najautentičniji dio Sardinije. Sada živi u tišini. Lokalci i dalje prave koziji sir, koji je poznat u ovoj regiji, a rukotvorci pletu i dalje korpe. Nekada davno, imali su i kralja koji je ujedinio sva plemena.

- -
Courtesy Sardegna Live

Njihov naglasak je nešto drugačiji, pa ga i sami Italijani teže razumiju.

Stanovnici grada smatraju ovo socijalnim eksperimentom i zainteresovani su za razvoj ovog grada. A u maju se očekuju i kupovine prvih kuća.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

Najnovije

Udruženja žrtava odgovorila Karanu: Da smo uređena država sa Srbijom ne bi bilo saradnje do izručenja ratnih zločinaca

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret majki enklava Srebrenica i Žepa reagirali su na izjavu ministra unutrašnjih...