Željko Komšić: Stavovi amabasade Izraela su kontradiktorni

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić reagovao je pismo izraelske ambasade u kojem se navodi da su hrvatski prijedlozi Izbornog zakona dobrodošli. Komšić je istakao da stavovi ambasade Izraela sadrži nekoliko vidnih kontradiktornosti.

Ističe da se prva kontradiktornost odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

-U istoj izjavi kaže se da se podržava ‘legitimno predstavljanje’ kao izraz konsicijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji, navodi Komšić.

Druga kontradiktornost se odnosi na to što zagovornici konsicijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, za što Komšić ističe da vjeruje da nije zvanična politika Izraela.

-Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite ‘interpretatore’ i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u Bosni i Hercegovini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa, poručio je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Komšić je istako da BiH prema univerzalnim principima vode aspiracije za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok politike “konsocijacija” i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Iz toga razloga Komšić smatra da je pojašnjavanje stavova Izraela veoma važno.

Najnovije

SNSD-ovi kandidati treći put zaredom izgubili Banju Luku

  Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za pojedinačnu funkciju je, na upravo završenim Općim izborima, ponovo izgubio Banju Luku, nekadašnji "bastion"...