Zemaljski muzej BiH danas slavi svoj 130. rođendan

Preporučujemo

Zemaljski muzej BiH danas slavi svoj 130. rođendan koji će biti obilježen bogatim programom. Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja počinje u 10 sati i traje do 23 sata, a ulaz je besplatan.

FOTO: Index.ba

Posjetioci danas mogu prisustvovati otvaranju obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, kao i predavanjima: Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači su kustosi ZMBiH Ernis Šljivo i Samir Avdić), Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu).

- -
FOTO: Index.ba

Od 16:30 do 22:30 bit će upriličene radionice: Gljive iz mikrološke zbirke Botaničkog odsjeka (izrada modela) te Ruže – istraživanje i primjena. Na odjeljenju za etnologiju bit će održana radionica o tkanju.

U 19 sati u Zemaljskom muzeju BiH bit će otvorena izložba “Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća” autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...