Zemaljski muzej BiH: Otvorena izložba koja dokazuje bliskost Sarajeva i Skoplja

Preporučujemo

U sklopu obilježavanja 130. godišnjice postojanja Zemaljskog muzeja BiH danas je otvorena izložba “Skopska tvrđava – simbol grada“. Prema riječima Frosine Zafirovske, vršiteljice dužnosti direktorice Muzeja grada Skoplja, riječ je o izložbi, koja bez obzira na geografsku udaljenost, ustvari dokazuje bliskost dva grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Kroz izložbu, koja je postavljena u Etnološkom odjeljenju Zemaljskog muzeja BiH, biće predstavljeno 110 predmeta s arheoloških istraživanja na Skopskoj tvrđavi 1967. godine, koja su bila sprovedena nakon velikih oštećenja uzrokovanih katastrofalnim zemljotresom u Skoplju četiri godine ranije.

Zafirovska je istakla da je izuzetno sretna zbog nedavnog bratimljenja Sarajeva i Skoplja, što je i dovelo da Muzej grada Skoplja poslije duže vremena bude prisutan u Zemaljskom muzeju BiH. Dodala je da je izložba zanimljiva zato što je rezultat istraživanja pionira arheologije u Makedoniji.

“Ta istraživanja su jako važna zato što su dala puno artefakata, svjedočanstva o istoriji, kulturi, ekonomiji grada Skoplja i radi toga što su ih je obavila prva generacija makedonskih arheologa i istoričara umjetnosti. Autori izložbe iz Muzeja grada Skoplja su napravili izbor od 110 predmeta najreprezentativnijih koji su mogli biti doneseni u Sarajevo, kako bi pokazali jedan dio istorije Skoplja i dio značajnih arheoloških istraživanja. Ali, i kako bi preko toga, dokazati da smo, u kilometrima možda daleko, ali da smo blizu i dalje. Tako da nam je ovo stvarno veliko zadovoljstvo, pogotovo što su naši planovi da sljedeće godine Zemaljski muzej gostuje u Muzeju grada Skoplja“, kazala je Zafirovska.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...