Fotografija “Žena Sarajeva” koja je nastala 1993. godine postala je svjetski poznata, sada se može kupiti i na aukciji, a početna cijena iznosi nešto više od tri hiljade maraka, piše Faktor.

Meliha je prije nekoliko godina otišla u penziju, a radni vijek provela je u Općini Novi Grad Sarajevo gdje se zaputila i te 1993. godine onog dana kada je nastala slavna fotografija.

U razgovoru za Faktor kaže da se sjeća tog vremena, ali da nije zapazila kada ju je fotograf Tom Stoddart fotografirao.

– Ta fotografija me podsjeti i vrati u veoma teška i ružna vremena, to su ratni dani i to se nikada ne može zaboraviti, niti ću ikada zaboraviti. Dodatno mi tugu, bol i sjetu stvara i sjećanje na tu godinu kada sam izgubila majku, ona je umrla te godine, tako da su to uzburkane emocije, i bol i tuga, ali i ponos i borba u meni da opstanem, da se dobije volja za životom – kazala je Varešanović.

Podsjeća da je za fotografiju saznala tek nakon nekoliko godina kada je na njenu adresu stigla pošiljka, a u njoj časopis Life sa njenom fotografijom i dvije izrađene fotografije.

Kaže da je pomalo zatečena time da će njena fotografija biti prodata putem aukcije.

– Ponosna sam na to, ali poseban osjećaj je bilo i saznanje da Angelina Jolie ima moju fotografiju i to u prirodnoj veličini. To mi je Tom rekao i kako to opisati? To je poseban osjećaj, ponos i veliko prijatno iznenađenje da sam to doživjela – priča Varešanović.

Kaže da se još kao djevojčica voljela sređivati, a da joj je to ostalo od rahmetli majke.

– Voljela se i ona sređivati i to je prenijela na mene. Uvijek je vodila računa o sebi, ali je to prenijela i na svoju djecu. Uvijek sam takva bila i dan-danas sam, po tome sam prepoznatljiva – navodi Varešanović.

Kaže da čovjek mora da vodi računa o sebi, da je najvažnije imati samopouzdanje.

– Imati sigurnost u sebe i voditi računa o sebi. Ako se čovjek zapusti, nemate podstreka, volje da sami sebi budete podrška u životu. Život je šaren, svašta se dešava, a nije dobro da sebi dopustite da nemate volju. Svaka žena je na svoj način lijepa. Ima i ljepotu i šarm i duhovnost i mora se voditi računa o svom izgledu, to daje želju da se ide dalje, da ima samopouzdanje. To je podrška samom sebi u životu i okolnostima u kojima živimo, ne smijemo klonuti duhom – zaključuje Varešanović.