Žena preminula nakon akupunkture živim pčelama

Preporučujemo

55-godišnja Španjolka preminula je nakon što je podvrgnuta terapiji živim pčelama, obliku liječenja koji podupire popularna glumica Gwyneth Paltrow, piše BBC.

Žrtva je tokom dvije godine išla na akupunkturu živim pčelama, nakon čega joj se javila jaka reakcija. Umrla je nekoliko sedmica kasnije usljed višestrukog zatajenje organa.

- -

Istraživači koji su proučavali slučaj kažu da je terapija akupunkture živim pčelama “nesigurna i neprihvatljiva”.

Smatra se da je to prva smrt osobe koja je ranije bila imuna na ubod pčele.

Slučaj su doktori Odjeljenja za alegrigiju univerzitetske bolnice u Madridu objavili u časopisu Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology.

Žena je tokom dvije godine jednom sedmično odlazila na tretmane u privatnu kliniku kako bi liječila krutost mišića i stres.

- -

“Počela je jako teško disati i gotovo odmah nakon uboda iznenada je izgubila svijest”, navodi se u izvještaju. “Pozvana je Hitna pomoć, trebalo im je 30-ak minuta da stignu”.

Žena je prevezena u bolnicu, ali je umrla nekoliko sedmica kasnije. Naime, tokom alergijske reakcije krvni pritisak joj se spustio se do tačke koja uzrokuje permanentnu komu što dovodi do višestrukog zatajenja organa, navodi se u studiji.

M. I.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...