Žena u Francuskoj umrla od ospica, nije bila cijepljena

Preporučujemo

Žena od 32 godine umrla je od ospica u bolnici na zapadu Francuske, zbog čega su zdravstvene vlasti poslale poruke u korist cijepljenja u zemlji koja mu je nesklona.

Ta necijepljena žena umrla je, po bolničkom sveučilišnom centru u Poitiersu, 10. februara u regiji Nova Akvitanija i 20 je od 2008. koja je umrla od ospica.

- -

Do smrti dolazi nakon što je Francuska nakon žestokih rasprava upravo donijela zakon po kojem se broj obaveznih cjepiva popeo s tri na jedanaest, među kojima cjepivo protiv ospica za djecu.

Epidemija ospica koja vlada Novom Akvitanijom od početka novembra 2017. “ustrajna” je u toj regiji, po Regionalnoj zdravstvenoj agenciji koja je do sada popisala 269 potvrđenih slučajeva, od kojih je 66 posto trebalo hospitalizaciju, a četiri pacijenta reanimaciju.

Te su se brojke više nego udvostručile nakon 24. marta.

Objava o smrti u utorak “povećava potrebu za sve stanovništvo da brzo provjeri kako stoje s cijepljenjem, jedinim načinom zaustavljanja epidemije”, ističe Agencija, podsjećajući da “ne postoji liječenje te vrlo zarazne bolesti” jer jedan bolesnik može zaraziti do 20 osoba.”

- -

Ospice nisu benigna bolest, posebice za dojenčad i odrasle, i mogu prouzročiti dišne (pneumopatije) i neurološke (meningoencefalitis) komplikacije s jako ozbiljnim posljedicama”, prenosi index.hr.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...